Falsk officer løj sig til topposter i det svenske forsvar

Forfalskede eksamensbeviser og narrede det svenske forsvar gennem 20 år, skriver svenske medier.

En falsk officer har ifølge en svensk avis løjet sig til adskillige topposter i det svenske militær gennem 20 år (Arkivfoto). (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Det svenske forsvar har indledt en undersøgelse, efter at det er blevet afsløret, at en højtstående officer ifølge den svenske avis Dagens Nyheter har forfalsket sit eksamensbevis gennem 20 år og løjet sig til topposter i det svenske forsvar.

Det skriver nyhedsbureauet TT og en række andre svenske medier.

Manden har ifølge Dagens Nyheter blandt andet gjort tjeneste som kaptajn i Kosovo og major i Afghanistan. Og i 2019 var han udset til at have en chefpost i den svenske FN-indsats i Mali.

Desuden har han arbejdet for den militære efterretningstjeneste og dermed arbejdet med hemmeligstemplede oplysninger.

Det lykkedes ham, selv om han ikke havde bestået sin officereksamen.

Det svenske forsvar bekræfter oplysningerne og fortæller, at de har indledt en efterforskning af, hvordan det kunne lykkes manden at lyve sig til en karriere i forsvaret.

- Jeg har aldrig været med til noget lignende, siger major med ansvar for den svenske officersuddannelse David Bergman til Dagens Nyheter ifølge Expressen.

Minister kalder sagen alvorlig

Mediet har også kunnet afsløre, at både det svenske justitsministerium og det svenske forsvarsministerium var blevet advaret om, at ansættelsen af ham ville udgøre en sikkerhedsrisiko.

- Hvis vi havde kendt til den information, havde vi handlet på den, siger Carl-Axel Blomdahl, der leder forsvarets undersøgelse af sagen.

Han siger videre om sagen:

- Der har været en række uheldige omstændigheder, og jeg kan kun sige, at vi desværre har begået fejl fra vores side i forbindelse med nogle af ansættelserne.

Hverken den svenske justitsminister eller forsvarsminister har ønsket at kommentere sagen. Sidstnævnte kalder dog over for SVT sagen for alvorlig.

- Det er forsvaret, som må tage det fulde ansvar og undersøge dette. Selvfølgelig må sådan noget ikke ske, siger forsvarsminister Peter Hultqvist.

Den falske officer har ikke ønsket at stille op til interview om sagen. Han indrømmede dog sidste år over for DN, at han havde brugt falske oplysninger i forbindelse med en ansættelse i den svenske kystbevogtning.

Manden er stadig ansat i det svenske forsvar, men er fritaget for arbejde med løn, skriver Dagens Nyheter ifølge Expressen.