Familier til forsvundne fodbolddrenge i jubel: Så glad at jeg ikke har ord for det

Redningsarbejdere forsøger at få forsyninger ind til strandet thailandsk fodboldhold.

Familiemedlemmer, der har været samlet ved grotten, hvor et fodboldhold har været fanget de seneste ni dage, jubler efter nyheden om, at drengene er fundet i live. (Foto: Lillian Suwanrumpha © Scanpix)

En glæde så stor, at det er svært at sætte ord på.

Sådan lyder det fra nogle af de thailandske familier, som i dagevis har ventet på nyt fra redningsarbejderne, der utrætteligt har forsøgt at finde de 12 drenge, der sammen med deres fodboldtræner har været forsvundet i over ni dage.

Efter træning tog de den 23. juni ned i grotten Tham Luang Nang Non - Thailands fjerdelængste hulesystem, og siden har ingen hørt fra dem.

Indtil i dag hvor thailandske specialstyrker kunne bekræfte, at de havde fundet frem til holdet, og at de alle 13 er i live.

Drengene blev fanget i grotten, der blev oversvømmet af massive regnmængder, som samtidig har gjort de primære indgange til grotten stort set ufremkommelige og har besværliggjort redningsarbejdet.

- Jeg er så glad! Jeg vil bare gerne have, at han har det okay både fysisk og mentalt, siger et familiemedlem til en af de 12-årige drenge ifølge nyhedsbureauet AFP, mens en anden supplerede:

- Jeg fandt ud af det via tv. Jeg er så glad, at jeg ikke har ord for det.

En anden 11-årig drengs mor, Aisha Wiboonrungrueng, siger ifølge nyhedsbureauet AP, at hun vil stå klar med sønnens yndlingsret, en thaiomelet, når han kommer hjem igen.

Uvist hvornår drengene kommer ud

Hvornår det bliver, er dog stadig uvist.

For det massive redningsarbejde er langt fra overstået, lød det tidligere i dag fra den regionale guvernør i Chiang Rai-provensen, Narongsak Osatanakorn.

- Vi har fundet dem i god behold, men arbejdet er ikke overstået endnu, sagde han.

Thailandske specialstyrker er ifølge BBCs korrespondent i Filippinerne i fuld gang med at sende dykkere ind med forsyninger af mad og medicin til de 12 drenge, alle mellem 11 og 16 år.

Prioriteten er at give dem den lægelige hjælp, de har behov for, inden de kan reddes ud fra grotten.

- Når lægehjælpen har tilset børnene og sikret, at de er ved godt helbred, så skal vi sørge for dem, indtil de er stærke nok til kunne blive reddet ud, siger Narongsak Osatanakorn ifølge nyhedsbureauet AP.

Vanskeligt redningsarbejde

Mere end 1.000 personer har været en del af det redningsindsatsen både i og udenfor grottesystemet, hvor flere lande, heriblandt USA og Kina, har bistået de thailandske myndigheder.

  • Thailandske specialstyrker jublede tidligere i dag, da nyheden om at de 12 drenge og deres træner er blevet fundet i live i et grottesystem i Chiang Rai-provinsen i det nordlige Thailand. (Foto: Soe Zeya Tun © Scanpix)
  • Redningsarbejdere ved indgangen til grotten, som er Thailands fjerde længste hulesystem. (Foto: Sakchai Lalit © Scanpix)
  • Redningsarbejdere bærer kabler ind og det store hulesystem, hvor fodboldholdet med 12 drenge i alderen 11-16 år har været fanget i ni dage. (Foto: ROYAL THAI NAVY © Scanpix)
  • Både USA, Kina og Storbritannien har sendt hjælp til de thailandske myndigheder for at få reddet drengene og deres træner ud af grotten, hvor de har været fanget i ni dage. (Foto: Tham Luang Rescue Operation Cent © Scanpix)
1 / 4

De meget snævre indgange i Thailands fjerdelængste hulesystem har gjort det svært for dykkerne at komme frem, og de stigende vandmængder gør også evakueringen af børnene svær.

Det vurderer Anmar Mirza, der arbejder for USA's nationale redningskommission til AP.

- Det er en enormt farlig situation at skulle tage ikke-erfarne dykkere igennem en hule, også selvom dykkene er relativt enkle. Hvis dykkene er vanskelige, vil det også være svært at få forsyninger frem, siger han.

Ifølge de thailandske specialstyrker er det lykkes de 12 drenge og deres træner at finde en forhøjet platform at opholde sig på, da hulesystemet blev oversvømmet.

Udover dykkerindsatsen har redningsarbejdet også bestået i at forsøge at finde alternative indgange til systemet samt at pumpe så meget vand ud af grotterne for at hjælpe indsatsen på vej.

Facebook
Twitter