Fange skar halsen over med neglene

En fange på Guantanamo-basen har skåret struben over på sig selv med neglene. Menneskeretsgrupper siger, at flere fanger er desperate.

Fire fanger på Guantanamo-basen har begået selvmord siden den åbnede i 2002. (Foto: © Robert Schmidt, Scanpix)

Fire fanger på Guantanamo-basen har begået selvmord siden den åbnede i 2002.

Og kun en hurtig indgriben fra basens vagter forhindrede i november tallet i at stige, da en fange forsøgte at begå selvmord ved at skære struben over på sig selv med neglene.

Det fortæller en af befalingsmændene på basen nu ifølge nyhedsbureauet Associated Press.

- Han led et enormt blodtab, siger vagternes næstkommanderende, Andrew Haynes, om omstændighederne, da en fange under et brusebad skar halsen over på sig selv med sine negle.

Flere forsøg på selvmord

Andrew Haynes siger, at fanger alene i de seneste par måneder i 10-12 tilfælde har gjort skade på sig selv.

Ifølge hans vurdering sker det for at kaste et dårligt lys over de amerikanske myndigheder, som holder mistænkte terrorister indespærret på basen.

Forsvarsadvokater og menneskeretsgrupper mener derimod, at fangerne skader sig selv af ren og skær desperation over deres situation.

Flere af de 305 fanger har været spærret inde i mere end fem år uden at blive præsenteret for nogen anklager.

Høring i USA

Fangernes situation bliver i dag diskuteret under en høring i Washington i USA, hvor der vil blive gjort endnu et forsøg på at få interneringslejren lukket.

Det sker på baggrund af kritik fra en amerikansk militæradvokat, Seth Paul Waxman, der har medvirket ved mange af de hemmelige Guantánamo-retssager.

Seth Paul Waxman har fremsat et skarpt angreb på de retsprocesser, der har skullet afklare om Guantánamo-indsatte har status af 'fjendtlige kombattanter'.