Fanget på krydstogtskib: Karantæne, tvungen roomservice og udsigt til en parkeringsplads

Frygten for coronavirus har vendt op og ned på tusinder af passagerers drømmetur.

Udsigten fra Diamond Princess skuffer nok mange af passagerne i disse dage. (Foto: Kim Kyung Hoon © Scanpix)

En afslappende tur til søs har i den seneste tid udviklet sig til en usikker og bekymrende en af slagsen for en lang række krydstogtgæster.

Det gælder blandt andet passagererne ombord på krydstogtskibet Diamond Princess.

Her holdes 3.700 mennesker tilbage, fordi der er konstateret mindst 174 tilfælde af coronavirus ombord.

De smittede personer er blevet bragt til et hospital i den japanske by Yokohama, hvor skibet er tvunget til at ligge til.

Netop Yokohama skulle have været endestationen for et andet krydstogtskib MS Westerdam, der forlod Hongkong 1. febuar med 1.455 passagerer og 802 besætningsmedlemmer ombord.

Det har det dog ikke fået lov til, og skibet har i stedet sejlet rundt med usikre passagerer i dagevis, efter havne i fem lande har sagt nej til at lade skibet gå til kajs på grund af virusfrygt.

Her får du et lille indblik i livet ombord på to af krydstogtskibene, der har været påvirket af coronakrisen.

Karantæne og alkoholforbud

Mens en rejse på et krydstogtskib for nogle rimer på cocktails, buffeter i lange baner og afslapning på dækket, er det langt fra tilfældet ombord på Diamond Princess.

Her har alle passagerer fået ordre om at blive i kahytterne. Gæsterne må kun komme op på dækket på bestemte tidspunkter i mindre grupper for at få frisk luft, skriver Ritzau.

De store buffeter er erstattet af rationerede måltider på værelserne, hvor det ikke er muligt at vælge mad eller spisetidspunkt, skriver nyhedsbureauet.

TV-Avisen 18.30 har set nærmere på livet ombord på Diamond Princess:

Passagererne må ikke drikke alkohol eller ryge om bord.

Det forbud lader det australske ægtepar Jan og Dave Binskin dog til at have brudt. Parret har været ganske aktive på det sociale medie Facebook i den seneste tid, hvor de blandt andet har lagt billeder op af tiltrængte flasker vin, som ifølge parret er blevet leveret med drone.

På det sociale medie beskriver de blandt andet den triste udsigt ud over havnens parkeringsplads - og udsigten til portionerede risretter i lange baner.

Ifølge parret fik de først mulighed for at komme op på dækket efter at have været indespærret i kahytten i fem dage.

  • De heldige passagerer med balkon kan benytte den til at få noget frisk luft. Omkring halvdelen af passagererne om bord er japanere. (Foto: Issei kato © Scanpix)
  • Sundhedspersonale måtte gå ombord på skibet i torsdags for at hente en syg patient ud. (Foto: Kim Kyung Hoon © Scanpix)
  • Ambulancer står klar i havneområdet. (Foto: Franck Robichon © Scanpix)
  • Det samme gør pressen. (Foto: Issei kato © Scanpix)
1 / 4

Briten David Abel er en anden ombord på skibet, der har delt sine oplevelser på Facebook. Her har han fortalt om udfordringen med at skulle få det medbragte tøj til at holde i længere tid end planlagt.

- Vi har fisket vores beskidte tøj op af vasketøjskurven, så vi kan genbruge det. Det skal nok gå, så længe karantænen ikke bliver endnu længere end planlagt.

- Undertøj vasker vi dog i hånden i håndsæbe og showergel.

På grund af coronavirussets lange inkubationstid skal alle blive på skibet indtil 19. februar.

For at slå noget af den lange ventetid ihjel har passagererne fået tilbudt flere tv-kanaler, aviser og muligheden for at kaste sig over japanske sysler som sudoku og papirfoldekunsten origami.

Klapsalver og morgenyoga

Modsat Diamond Princess så er der ikke konstateret nogen tilfælde af coronavirus ombord på MS Westerdam. Alligevel er skibet blevet afvist i Thailand, Japan, Taiwan, Guam og Filippinerne på grund af virusfrygt.

Og det har givet frustration blandt nogle af passagerne.

- Vi ved ikke, hvad der foregår. Vi har sejlet rundt i snart to uger nu, har den amerikanske passager Angela Smith fortalt i en videodagbog bragt af The Guardian.

Her går hun rundt ombord på skibet, hvor det blandt andet er muligt at spille skak med havudsigt i et hobbyrum. Der er nemlig ikke indført karantæne på skibet - til gengæld skal passagererne løbende have målt deres temperatur.

Medpassageren Christina Kerby har løbende lagt billeder på Twitter, hvor hverdagen på skibet for hendes vedkommende byder på aktiviteter som yoga, fest, spinning såvel som en tur i frisørstolen.

Passagererne ombord kan glæde sig over dagens nyhed om, at skibet har fået lov til at lægge til kaj i Cambodja.

Og det bliver fejret, lyder det fra Christina Kerby på Twitter.

Der vil blive foretaget en kort helbredstjek ombord af de cambodjanske myndigheder, som vil finde sted kort tid før ankomsten, fortæller skibets kaptajn ifølge The Guardian.

Herefter er det planen, at passagererne får lov til at komme i land og flyve hjem.