Fangeudveksling mellem Iran og USA er gennemført

Iran løslader fire iransk-amerikanske fanger, og USA kvitterer med syv.

Washington Post-korrespondenten Jason Rezaian er blandt de fire fanger, der nu har forladt Teheran og er på vej til USA. (Foto: Washington Post © Scanpix)

Fire iransk-amerikanere har forladt Teheran og er på vej til Bern i Schweiz. De er blevet frigivet fra iransk fangenskab i forbindelse med en fangeudveksling med USA, oplyser iransk stats-tv søndag.

Der er tale om Jason Rezaian, der er avisen Washington Posts korrespondent i Teheran, den kristne præst Saeed Abedini, Amir Hekmati, der tidligere har været tilknyttet USA's flåde, samt Nosratollah Khosravi.

Samtidig er flere amerikansk-iranere, der har været tilbageholdt i amerikanske fængsler efter at være blevet anklaget eller dømt for overtrædelser af sanktioner, blevet løsladt, oplyser deres advokater til nyhedsbureauet Reuters søndag.

USA siger, at syv iranere, der i amerikanske fængsler ventede at blive stillet for retten for brud på sanktioner, er blevet benådet. Der er tale om Nader Modanlo, Bahram Mechanic, Khosrow Afghahi, Arash Ghahreman, Tooraj Faridi, Nima Golestaneh og Ali Sabouni.

Seks af mændene har dobbelt iransk-amerikansk statsborgerskab.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, siger ifølge Reuters i en kommentar, at fangeudvekslingen i kølvandet på atomaftalen og ophævelsen af sanktioner mod Iran, er med til at styrke båndene mellem de to lande.

- Nu er tiden moden til gennem dialog at presse på for samarbejde om andre udfordringer. Samtalerne bør fortsætte for en mere sikker fremtid," sagde han.

/ritzau/AFP