Fangeudveksling vækker international glæde: 'Det er et tegn på håb'

Der er ros til Rusland og Ukraine fra både menneskerettighedsorganisationer, USA og EU.

Det var en bror, en søn, en ægtemand og ikke mindst en far til to, der i dag efter fem år i fangenskab kunne træde ud af et fly, der landede i Boryspil Lufthavn i den ukrainske hovedstad Kiev.

Filminstruktøren Oleg Sentsov blev anholdt i 2014 og siden idømt 20 års fængsel i Rusland for at planlægge en terrorhandling.

Men sammen med 34 andre ukrainere - og 35 russere - vendte han i dag hjem som en del af den fangeudveksling, den russiske præsident, Vladimir Putin, og den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, er blevet enige om.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, uddelte kram, da de 35 ukrainere i dag landede i Boryspil Lufthavn i Kiev. (Foto: Ukrainian Presidential Press Ser © Scanpix)

Sidstnævnte stod klar til at tage imod på landingsbanen sammen med en række familier og pårørende til blandt andet de 24 sømænd, der blev taget til fange på halvøen Krim i november sidste år.

- Det her er første skridt. Dernæst vil vi arbejde mod at få alle vores fanger hjem og fortsætte med at trække vores soldater ud, lød det fra den ukrainske præsident.

Blandt de 35 ukrainere er også den 20-årige Pavel Hryb, der i marts blev idømt seks års fængsel, efter at han i januar 2017 forelskede sig i det, han troede var en 17-årig pige fra Sotji, som han havde mødt på nettet. Han aftalte at mødes med hende i Hviderusland, men endte med at blive ført til Rusland og dømt for at udbrede terrorisme.

En dom, som hans far tidligere har udtalt, formentlig ville koste sønnen livet.

Stor international begejstring

Men det er ikke kun familier og pårørende, der i dag glædes over nyheden om fangeudvekslingen, der ses som et stort skridt i retning mod at få skabt en varig løsning på krigen i det østlige Ukraine.

Udover diverse menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International og Human Rights Watch har også statsledere som den tyske kasnler, Angela Merkel, og den amerikanske præsident kommenteret nyheden:

- Rusland og Ukraine har udvekslet et stort antal fanger. Meget gode nyheder, måske det første store skridt mod fred. Tillykke til begge lande, skriver Donald Trump på Twitter.

- Fangeudvekslingen er et signal om håb. Det er værd at fortsætte det hårde arbejde med at få implementeret Minsk-aftalen, lyder det fra kansleren fra Tyskland, der er et af de lande, som sammen med Rusland og Ukraine forhandler fredsaftalen i den såkaldte Normandiet-kvartet.

Også det britiske udenrigsministerium og formanden for Europa-Rådet, Donald Tusk, roser aftalen i dag.

- Endelig! Løsladelsen af Oleg Sentsov og de ukrainske sømænd fylder mig med lettelse, skriver Tusk blandt andet.

Skuffelse i den hollandske regering

Tidligere i dag bekræftede præsident Putins talsmand, Dmitrij Peskov, over for det statskontrollerede nyhedsbureau Tass, at blandt de russere, der i dag landede i Vnukovo Lufthavn i Moskva er chefredaktøren for nyhedsbureauet Ria Novosti, Kirill Vysjinskij.

  • Journalisten Kirill Vysjinskij ankom i dag til Moskva som en del af fangeudvekslingen. (Foto: Yuri Kochetkov © Scanpix)
  • Der var stor gensynsglæde for filmmageren Oleg Sentsov, der blev forenet med sin datter efter at have været væk i fem år. (Foto: sergei supinsky © Scanpix)
  • Den omfattende fangeudveksling bliver set som et skridt mod at finde en varig løsning af krigen i det østlige Ukraine. (Foto: sergei supinsky © Scanpix)
  • Der var stort presseopbud i lufthavnen i Kiev tidligere i dag. (Foto: sergei supinsky © Scanpix)
  • I alt 35 personer fra henholdsvis Rusland og Ukraine indgik som en del af fangeudvekslingen. Heriblandt de 24 ukrainske sømænd, der sidste år blev taget til fange på halvøen Krim. (Foto: SERGEY DOLZHENKO © Scanpix)
  • Den seneste uge har rygterne om fangeudvekslingen svirret, men det var først i formiddag, begge fly landede i henholdsvis Moskva og Kiev. (Foto: GLEB GARANICH © Scanpix)
1 / 6

Han blev sidste år anklaget for at støtte separatistbevægelsen i det østlige Ukraine, risikerede op til 15 års fængsel, men blev i sidste uge løsladt.

En af de russiske fanger, der dog er mindre begejstring for er blevet en del af fangeudvekslingen, er Vladimir Tsemakh. Han mistænkes for at være involveret i nedskydningen af det malaysiske passagerfly MH17 i 2014.

I juni blev de første fire tiltalt af den hollandske anklagemyndighed for at have stået bag og udført nedskydningen, der kostede i alt 298 personer livet - heriblandt 196 hollændere.

Den hollandske anklagemyndighed har udtrykt sin skuffelse over, at Tsemakh er blandt de løsladte og han har ifølge den hollandske avis NU allerede anmodet Rusland om at få ham udleveret.

Zelenskij forsikrede tidligere i dag, at de ukrainske myndigheder har afhørt Tsemakh, før han blev udleveret.

- Jeg vil ikke sige, hvilke europæiske ledere jeg har diskuteret mulighederne for de her efterforskninger med. Men vi har gjort alt, vi blev bedt om. Det var vanskeligt. Jeg var nervøs for, at udvekslingen ville gå i vasken på grund af det, lød det fra den ukrainske præsident.