'Fantastisk eksplosion': Nordkorea sprænger bygning i luften efter uenighed med Sydkorea

Bygningen er bygget for at huse møder og skabe dialog mellem Nord- og Sydkorea.

Delegerede fra både Nord- og Sydkorea var til stede, da bygningen blev indviet i september 2018. (Foto: KOREA POOL/CHO SUNG-WOO / POOL © Scanpix)

Nordkorea har for kort tid siden sprængt en fireetagers bygning i luften nær grænsen til Sydkorea.

Det siger Sydkoreas ministerium for genforening, ifølge BBC. Nordkorea bekræfter ifølge det statslige nyhedsbureau, KCNA, at bygningen er ødelagt efter en "fantastisk eksplosion", skriver The Guardian.

Der er tale om en to år gammel bygning nær den nordkoreanske grænseby Kaesong, som er bygget for at huse møder og skabe dialog mellem Nord- og Sydkorea.

Ødelæggelsen af bygningen bliver set som en symbolsk handling fra Nordkoreas side.

En røgsky ses stige mod himlen i det nordkoreanske grænseområde. (Foto: YONHAP NEWS AGENCY © Scanpix)

Så sent som i weekenden truede Kim Yo-jong, søsteren til den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, med at jævne bygningen med jorden.

Her talte hun om "gengældelse" og "beslutsom handling", efter nordkoreanske afhoppere efter sigende har sendt mad og propaganda ind over grænsen fra Sydkorea.

Bygningen har ifølge BBC stået tom siden januar på grund af coronakrisen.

Øgede spændinger

I 2018 underskrev lederne af Nord- og Sydkorea en historisk erklæring, hvor de forpligtede sig til at indstille alle "fjendtlige handlinger" og gøre Korea-halvøen fri for atomvåben.

Snart fulgte nedrivningen af 20 vagttårne langs grænsen mellem de to lande, som er den mest militariserede i verden.

  • Der blev knipset historiske billeder, da Kim Jong-un og Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, i slutningen af juni sidste år mødtes ved den demilitariserede zone mellem landene. (Foto: KCNA © Scanpix)
  • Der er en stor militær tilstedeværelse på grænsen mellem de to lande, der officielt stadig er i krig, selv om der blev indgået våbenhvile i 1953. Billedet er taget i dag på den sydkoreanske side af grænsen, hvor der bliver holdt regelmæssige militærøvelser. (Foto: Kim Hee-Chul © Scanpix)
1 / 2

Forhandlinger mellem Nordkorea og USA om at stoppe nordkoreanernes atomprogram er i mellemtiden gået mere eller mindre i stå, efter et storstilet topmøde mellem Donald Trump og Kim Jong-un endte uden enighed i februar sidste år.

Siden har der været flere perioder med turbulens mellem Nordkorea og naboen mod syd såvel som USA.

Rystelserne har været særligt store, efter sydkoreanske aktivister angiveligt har sendt omkring 50.000 propaganda-flyveblade ind over grænsen til Nordkorea, skriver Ritzau.

Siden har Nordkorea varslet, at man vil afbryde alle politiske og militære kommunikationslinjer med Sydkorea og truet med at genindsætte militære styrker i de afvæbnede grænseområder, der skiller landet fra Sydkorea.

Dagens handling skal ses som en symbolsk handling, hvad angår situationen på den koreanske halvø, siger Korea-kender Leif-Eric Easley til BBC.

- Det er svært at se, hvordan den slags opførsel vil hjælpe det nordkoreanske regime med at få, hvad det vil fra omverdenen, men billederne vil utvivlsomt blive brugt til den indenlandske propaganda, siger han.

Forsøg på provokation

- Nordkorea har i længere knurret over Sydkorea på grund af, hvad de ser som provokationer fra den anden side af grænsen, siger Philip Khokhar, DR’s Asien-korrespondent, med henvisning til, at der med jævne mellemrum sendes balloner med blandt andet løbesedler over grænsen.

Men selv om der i Nordkorea er en reel vrede over det, så handler dagens episode også i høj grad om forholdet til USA og vrede over, at sanktionerne mod Nordkorea ikke er blevet løftet, siger Philip Khokhar.

Derfor kan dagens episode i høj grad tolkes som en provokation, der i høj grad også er rettet mod USA.

- Meget af vreden handler om, at Nordkorea håbede, at de var på vej ind i det gode selskab, siger Philip Khokhar.

- Nordkorea føler grundlæggende, at de skal belønnes for deres opførsel, siger han om de seneste år, hvor Nordkorea er gået med til dialog med USA og at skrue ned for landets missilaffyringer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk