(Foto: © KCNA, Ritzau Scanpix)

Far-datter-billeder af Kim Jong-un får ekspert til at spærre øjnene op

Et monstermissil, Nordkoreas leder og hans datter: Hvad foregår der? Vi har spurgt en ekspert.

Ved første øjekast kan det være svært at vide, hvad man lige skal stille skarpt på.

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, det kæmpestore missil i baggrunden eller den unge, ukendte pige, Kim Jong-un holder i hånden på billedet.

Billederne blev offentliggjort i går af det nordkoreanske statsmedie KCNA i forbindelse med, hvad som forekommer at være en testaffyring af et missil.

KCNA skriver videre, at Kim deltog i lanceringen "sammen med sin elskede datter og hustru", hvilket altså er første gang, det officielt bekræftes, at den nordkoreanske leder har en datter.

Parret skulle angiveligt have tre børn, som er født i henholdsvis 2010, 2013 og 2017, men det er ikke bekræftet.

Men hvad betyder alt det her?

Vi har bedt Camilla Nørup Sørensen, der forsker i østasiatisk sikkerhedspolitik ved Forsvarsakademiet, om at sætte et par ord på de billeder, der er blevet delt, og hvad det overhovedet betyder.

 • "Det er første gang, vi ser hans datter, der formodes at hedde Kim Chu-ae, offentligt. Det er virkelig overraskende og noget, der vil blive spekuleret meget i. Da Kim Jong-Il, Kim Jong-Uns far, blev syg, begyndte han at vise sig med sin søn. Men det var meget sent, og det var, da han var meget syg. Her gav han Kim Jong-un stemplet som den, der skal tage over." (Foto: © KCNA, Ritzau Scanpix)
  1 / 10
 • "En anden forklaring kunne være, han vil fremvise et blødere billede af sig selv og det nordkoreanske regime," forklarer Camilla Nørup Sørensen. "Både at vise sig med sin datter og sin kone, som der også er billeder af. Med hende gik der også lang tid, før der slap noget ud. I starten var det på rygtebasis, at han var blevet gift, og havde fået børn. Hun har dog ledsaget ham før, men det er ikke ofte, og det er første gang i en ’større familieforsamling’ med datteren." (Foto: © KCNA, Ritzau Scanpix)
  2 / 10
 • "Her ser vi for alvor missilet, men det, der er interessant, er koblingen mellem ’monstermissilet’ og hans datter. Jeg tror, det igen handler om det værn, der er mod omverdenen. Missilerne er en benhård prioritet i regimet, og nu er datteren med for at vise, at det også er noget, som vil være en benhård prioritet for hende. Hvis vi altså antager, at billederne er et udtryk for, at det er hende, der skal tage over." (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
  3 / 10
 • "Det, der er mest interessant, er den fortrolighed, der er mellem far og datter. De går hånd i hånd, og de går meget roligt og snakker om et eller andet. Det har vi aldrig set før af en nordkoreansk statsleder. Som viser en ømhed, en særlig kærlighed for børnene. Selv når han har vist sig med sin kone, har der aldrig været kontakt på den måde. Han skal generelt hele tiden fremstå som en, der er hævet over andre, han er nærmest et overmenneske. Her viser man alligevel et billede, som er meget menneskeligt. " (Foto: © KCNA, Ritzau Scanpix)
  4 / 10
 • "Vi antager, at datteren er den ældste af tre børn. Det bygger vi faktisk på informationer fra den amerikanske basketballspiller Dennis Rodman, som fik et mærkværdigt venskab med Kim Jong-un og har besøgt ham i Nordkorea adskillige gange. En af de gange, han har været derover, fortalte han efterfølgende, at han havde mødtes med familien og holdt Kim Chu-ae, da hun var baby. Det passer med, at det er 12-13 år siden, og der var hun det eneste barn. Vi ved heller ikke meget om hans to andre børn. Den yngste skulle tilsyneladende være en søn, men det er ikke noget, vi ved med sikkerhed." (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
  5 / 10
 • "Det er så givet her, at missilet er affyret. Vi får lov til at se hans kone, vi kan skimte datterens hænder og se den meget glade officer. Det viser den begejstring, der er omkring missilet. Missilprogrammet sammen med atomvåbenprogrammet bliver set og fremstillet i den nordkoreanske propaganda som det, der skal sikre Nordkorea mod en fjendtlig omverden. Det er deres garant for at omverdenen – særligt USA – ikke kan vælte Nordkorea." (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
  6 / 10
 • "Det er et interkontinentalt ballistisk missil. Den information, vi har fået af det japanske forsvar, er, at missilet vil kunne nå dets rækkevidde, som er 15.000 kilometer. Det betyder, at det vil kunne nå USA. Det er nok også det, som er Nordkoreas mål: at kunne udgøre en reel trussel. Det er et af de missiler, de har arbejdet benhårdt på at udvikle." (Foto: © KCNA, Ritzau Scanpix)
  7 / 10
 • "Det er nogle utroligt flotte billeder, og det viser også, hvad de er i stand til. Det er sjældent, vi ser billeder så tæt på, der virkelig forsøger at gengive, hvad der sker, når så store missiler affyres." (Foto: © KCNA, Ritzau Scanpix)
  8 / 10
 • "Det er svært at vurdere, om det er før eller efter affyringen, men man kan tydeligt se, hvordan hans kone, datter og en officer står og kigger på ham med respekt og mener, han er noget særligt." (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
  9 / 10
 • "Det er meget sjældent, vi ser billeder af familien. Og det er der en grund til: Deres sikkerhed. Kim Jong-un lever tilsyneladende i en konstant frygt for attentater, så derfor holdes familien virkelig skjult En anden forklaring kan være frygten for genkendelse, hvis man forlader Nordkorea. Kim Jong-Uns halvbror blev genkendt i Japan, da han var på vej ind i Malaysia for at besøge Disneyland, og han blev efterfølgende henrettet. Og så er det også en melding fra regimet, at det er Kim Jong-un, man skal forholde sig til. Man skal ikke koncentrere sig om andre familiemedlemmer." (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
  10 / 10