Tema Krigen i Syrien

Far til dreng på ikonisk Aleppo-billede: Min søn blev brugt som propaganda for oprørerne

Nye billeder er blevet vist af drengen Omran Daqneesh, der for næsten et år siden blev gravet fri efter et bombeangreb.

Det tog næsten en time at grave Omran fri fra ruinerne, og da han kom fri, blev han båret fra arm til arm, indtil han endte i en ambulance, fortalte fotografen bag det ikoniske billede til The Telegraph. (Foto: STRINGER © Scanpix)

August 2016: Blod dækkede den venstre side af hans ansigt, og hans ben var alt for korte til, at fødderne kunne nå gulvet under voksensædet i ambulancen.

Omran Daqneesh blev et symbol på de civiles lidelser i den syriske borgerkrig, da en video af den femårige dreng siddende helt betuttet i en ambulance sammen med sine søskende blev vist i store dele af verden.

Drengen var netop blevet gravet fri af murbrokker efter et bombeangreb i den oprørskontrollerede del af Aleppo, og videoen af ham siddende i ambulancen rystede verden - blot et år efter billeder af en druknet syrisk dreng, der blev båret væk fra en strand i Tyrkiet, gjorde det samme.

Omran Daqneesh har det godt i dag. Journalisten Khaled Iskef (med briller herover) har taget dette billede af ham sammen med faren og søsteren.

Men der gemmer sig tilsyneladende også en anden historie bag det ikoniske billede.

Juni 2017: Omran Daqneesh bliver fotograferet sammen med sine forældre i deres nye hjem i den nu totalt regeringskontrollerede by Aleppo. Han smiler lidt genert ind i kameraet.

I et interview på den iranske Al-Alam tv-station, siger hans far, Mohammed Daqneesh, at den syriske opposition og internationale medier har brugt billederne af Omran som propaganda og med den hensigt at skade præsident Bashar al-Assad.

Det skriver BBC.

- De ville handle med hans blod ved at bringe disse billeder, siger han ifølge BBC.

Ifølge faren sad han selv sammen med Omran, da familiens hus pludselig blev bombet. Da han bagefter søgte efter sine børn i ruinerne, tog ”bevæbnede mænd” Omran, satte ham ind i en ambulance og filmede ham. De kørte ham på hospitalet, selv om der ikke var behov for det, siger faren ifølge BBC.

Omran kom ikke alvorligt til skade i angrebet. Han blev syet med nogle sting på hospitalet og var i chok, har en læge tidligere fortalt BBC.

Forældrene ville efter angrebet ikke tale med pressen af frygt for, at præsident Bashar al-Assads regime ville hævne sig på deres familiemedlemmer, der stadig boede i Assad-kontrollerede områder, skrev The Telegraph i dagene efter angrebet.

Da regeringsstyrker overtog kontrollen med Aleppo sidste år, valgte familien Daqneesh at blive i byen i stedet for at lade sig evakuere til oprørskontrollerede Idlib-provins.