Far til to omkomne for opioid-overdosis glæder sig over kæmpebøde til medicinalfirma

Et medicinalfirma er blevet idømt en stor bøde i forbindelse med salg af smertestillende medicin.

Roger Winemiller har mistet to børn til opioid-overdoser. Han glæder sig derfor over den bøde et større medicinalfirma nu har modtaget for at informere nok omkring afhængighed. Her ses han i et interview med DR Nyheders Asger Rasmussen (Foto: DR Nyheder)

En domstol i delstaten Oklahoma idømte sent i aftes dansk tid medicinalfirmaet Johnson & Johnson en bøde på mere end 3,8 milliarder danske kroner. Virksomheden er dømt for at have nedtonet risikoen for afhængighed af opioider - stærke, smertestillende præparater.

DR Nyheder har efter dommen talt med en meget påvirket Roger Winemiller. Han er landmand i staten Ohio og far til to børn, der er døde af opioid-overdoser.

- Jeg kendte ikke til problemerne med de her stoffer eller til afhængighed i det hele taget. Men i 2016 mistede jeg min datter til en overdosis. Jeg fandt hende på toilettet aftenen før påske. Ni måneder senere døde min ældste søn af en overdosis natten før jul. For at sige det mildt, ødelagde det mig.

Tredje barn er stoffrit i 31 måneder

Roger Winemiller har nu rettens ord for, at amerikanske medicinalfirmaer spiller en rolle i den opioidkrise, der hver dag menes at koste 130 amerikanere livet.

Og hans børn er en kedelig del af statistikken over de tusindvis af amerikanere, der hvert år mister livet efter et opioidmisbrug. Familiens øgede fokus på stofafhængighed var med til at sikre hjælp, da også sønnen Roger eller Little Roger, som faderen kalder ham, blev afhængig af opioid.

Han har nu været stoffri i 31 måneder og er 34 år gammel.

- Han har sine op og nedture, men det går. Han kæmper stadigt med at finde det der gode, stabile job, der gør, at han klare sig selv. Men hovedsagen er, at han stadigt går i rehabilitering, siger Roger Winemiller.

DR Nyheder har tidligere mødt Roger Winemiller, der fortæller om de hårde konsekvenser af den amerikanske opioidkrise. Det kan du se mere om herunder:

Ekspert: "Ikke kun symbolsk"

I 2017 døde over 70.200 amerikanere af en overdosis, og heraf var 68 procent fra opioider - enten receptpligtige eller ulovlige. Det vurderer de amerikanske myndigheder.

Dommen, som nu er faldet over medicinalvirksomheden Johnson & Johnson, har udstukket retningen for, hvordan 2.000 lignende sager formodentlig vil forløbe, fortæller lektor i statskundskab ved Århus Universitet Lars Thorup Larsen.

- Dommen har bestemt ikke kun en symbolsk betydning. Der er tale om en erstatning på knap fire milliarder kroner. Det, dommen betyder, er, at firmaet har misinformeret om, hvilke risici der er forbundet med medicinen, og derfor er de ansvarlige for falsk markedsføring.

Man kan dog ikke med sikkerhed vide, om dommen danner præcedens for de fremtidige retsager om salg af opioider, fortæller Lars Thorup Larsen.

Årelangt problem

Problemerne med opioid er noget, man har forsøgt at løse i flere år, og derfor har den amerikanske regering prøvet at stramme op på udskrivningen af medicinen ved at regulere det elektronisk, men det har ikke haft den store indvirkning, fortæller Lars Thorup Larsen.

- Hvis du ikke decideret kan forbyde stoffer, så er det vanskeligt at gøre noget ved. Der er sket mange dødsfald efter opstramningen af salg af opioider, fordi misbrugerne er gået til andre stoffer - såsom herorin, fortæller Lars Thorup Larsen.

Selv for skader eller smerter, som ikke ville udløse en recept herhjemme, kan amerikanerne få udskrevet morfinlignende stoffer, såsom opioid. Derfor var Roger Winemiller ”mere glad end noget andet,” da han hørte om dommen over Johnson & Johnson.

- De skal holdes ansvarlige. Men det skal lægerne, der udskriver de her piller, også. Især når man har givet totalt falsk information omkring afhængigheden af pillerne. Men min egen holdning er, at de skulle have fået en større bøde, og det bliver spændende at se, hvad bøden skal bruges på. Jeg håber, at de mange penge kommer rehabiliteringscentre og lokale institutioner, der hjælper afhængige, til gode.

Statsadvokat Brad Beckworth, da han i maj præsenterede sagsanlægget mod medicinalfirmaet. "Johnson & Johnson vidste, at opioidstoffer er afhængigheds-skabende og forårsager skade," står der på skærmen. (Foto: Pool © CHRIS LANDSBERGER/POOL)

I Danmark har lægerne på Sundhedsstyrelsens anbefaling ændret praksis for udskrivning af morfin-lignende præparater.

Sammen med et øget fokus på at hjælpe patienter med at trappe ud af medicinen, har det nedbragt antallet af patienter, der bliver langtidsbehandlet med opioider.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter