Far til terror-anklaget i Marokko: ’Jeg ville ønske, han var død’

72-årige Ali Ouaziyad mener, at hans søn blev hjernevasket før de brutale drab.

Ali Ouaziyads søn er blandt de hovedanklagede i sagen om drabene på en norsk og dansk kvinde.

I en lille lejlighed i en forstad til den marokkanske by Marrakesh forsøger 72-årige Ali Ouaziyad at forstå, hvad der ifølge anklagerne fik hans søn til at deltage i et bestialsk drab på to unge kvinder.

Sønnen er en af de hovedanklagede i sagen om drabet på 24-årige Louisa Jespersen og 28-årige Maren Ueland.

De blev fundet myrdet ved deres telt i Atlas-bjergene den 17. december sidste år.

- Jeg har besøgt ham to gange i fængslet og har spurgt ham, hvad der skete, men han siger, han ikke ved det. Det er som om, hans hjerne ikke fungerer mere, siger faren.

Sværgede troskab til Islamisk Stat

Beviserne mod den 26-årige søn er stærke.

Overvågningsbilleder viser ham ifølge marokkansk politi nær gerningsstedet sammen med tre andre anholdte, og han deltager i en video, hvor alle fire mænd sværger troskab til Islamisk Stat.

Og da sønnen blev anholdt i en bus i Marrakesh sammen med to andre fra videoen, var mændene i besiddelse af adskillige lange knive.

- Jeg tror, han blev hjernevasket af gruppens leder. Han var begyndt at tilbringe meget tid med en gruppe mænd. De sagde, de gik på jagt sammen, men jeg skulle have været mere mistænksom, siger Ali Ouaziyad, inden han hulkende bryder sammen, da han viser et ungdomsbillede af sin søn.

Ali Ouaziyad ville ønske, at han havde været mere interesseret i sønnens aktiviteter. (Foto: © Torben Madsen)

- Jeg ville ønske, han bare var død. Nogle gange ønsker jeg, at jeg selv var død, så jeg ikke skulle opleve det her.

Leder ville til Syrien

Marokkansk politi har udpeget en anden ung mand, 25-årige Abdessamad Ejjoud, som lederen af terrorcellen.

Han besøgte ifølge Ali Ouaziyad ofte sønnen.

Abdessamad Ejjoud kommer fra den fattige og religiøst konservative Marrakesh-forstad Harbil, hvor han ifølge naboerne var begyndt at holde sig for sig selv.

- Han ændrede sig de seneste år, og nogle af hans venner holdt op med at tale med ham, fordi han var blevet mærkelig, siger Abdelhadi Ennouri, der kort arbejdede sammen med den nu fængslede mand på et byggeprojekt.

Efter drabene på de to piger kom det frem, at Abdessamad Ejjoud tidligere har været fængslet for at ville rejse til Syrien.

Blev mere religiøse

Hans familie ønsker ikke længere at tale med pressen, og naboerne siger, de ikke vidste, han støttede en gruppe som Islamisk Stat.

- Det, han har gjort, er imod alle menneskelige værdier, men vi anede ikke, hvad han var for en. Han hilste på en på gaden, men det var det, siger Abdelghani Rouechek, der er skrædder i den fængsledes kvarter.

Familier og naboer til de fængslede mænd fortæller dog alle om unge mænd, som gik mere og mere op i religion og brugte meget tid sammen.

Ali Ouaziyad boede sammen med sin søn og dennes hustru og datter i den lille lejlighed i forstaden.

Inden drabene fortalte sønnen sin far, at han ville søge arbejde i en anden by og bad faren bede for ham. I virkeligheden tog han til Atlas-bjergene og var angiveligt med til at myrde Louisa Jespersen og Maren Ueland i Islamisk Stats navn.

Burde du ikke have været mere opmærksom på, hvad din søn foretog sig med sin gruppe af bekendte?

- Jo, det fortryder jeg. Jeg skulle have undret mig over, at de hele tiden kom for at besøge ham. Men jeg vidste ikke, hvad de var for nogen. Hvis jeg havde vidst det, have jeg anmeldt dem, siger faren.

- Så var de kommet et par år i fængsel, og vi havde ikke haft denne tragiske situation.