- Det var den mest åbne, ærlige og skræmmende tale, jeg har hørt i mine år i parlamentet.
Sådan lyder det fra kongen af det britiske EU-nej, Nigel Farage, efter at EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker onsdag gav sin årlige tale om unionens tilstand i Europa-Parlamentet i Strasbourg.
Her nævnte Juncker hverken "Storbritannien" eller "brexit" direkte. Til gengæld talte han blandt andet for at give flere magtbeføjelser til topposterne i EU og udvide både eurosamarbejdet og Schengen-samarbejdet med flere lande.
- Brexit er sket, og nu er det bare fuld fart fremad med nye planer, siger Nigel Farage og tilføjer henvendt til Juncker:
- Der skal være en magtfuld præsident for hele EU. Der skal være en finansminister med nye beføjelser til - som du selv siger - at gribe ind i medlemslandene, når han eller hun mener, det er nødvendigt.
Også planerne om en "stærkere EU-hær i et militariseret EU med en stærkere og mere aggressiv udenrigspolitik", får hård kritik fra Farage:
- Du taler for mere EU i alle sammenhænge, og det hele skal gennemføres uden samtykke fra befolkningerne. Det eneste jeg kan sige er: Gud ske tak og lov for, at vi forlader EU, siger Nigel Farage, som er trådt tilbage som leder af Ukip.
Farage, der er medlem af Europa-Parlamentet, mener, at talen er et bevis på, at EU-toppen "intet har lært af brexit".
- Hvis I havde givet David Cameron indrømmelser, særligt på immigration ville brexit aldrig nogensinde være sket.
- Alligevel er den lektie i tager med, at I vil centralisere endnu mere og gå i retning af en meget bekymrende udemokratisk union. I bedrager jer selv, hvis I tror, at det i kalder den populistiske bevægelse er slut.
- Hvis disse forslag bliver til virkelighed, så tror jeg tværtimod, at den populistiske bevægelse kun er i sin begyndelse, siger Nigel Farage, der trækker paralleller mellem udviklingen i EU og det tidligere Sovjetunionen:
- Den måde i behandler Polen og Ungarn på allerede nu må give dem mindelser om, hvordan det var et leve under det sovjetiske, kommunistiske styre. I forsøger at fortælle dem, hvordan de skal styre deres egne lande, siger Nigel Farage.
EU-Kommissionen tog tirsdag det andet formelle skridt på vejen mod en retssag mod Polen i striden om landets omstridte juridiske reformer.
Ungarn er også på vej ud i et juridisk slagsmål med EU, efter at landet har sagt nej til de tvungne flygtningekvoter, som EU-Domstolen netop har godkendt.
/ritzau/