Farc-guerilla og Colombias regering indgår vigtig jordreform

Et vigtigt skridt på vejen mod fred i Colombia er taget søndag, da en jordreform blev mellem Farc-guerilla og Colombias regering blev vedtaget i Cuba.

Farc-forhandler Pablo Catatumbo (tv.) giver hånd til forhandleren for den colombianske regering Frank Pearl under en konference på Havana d. 26. maj. (© Scanpix)

Den venstreradikale Farc-guerilla og Colombias regering er søndag blevet enige om en jordreform, der skal give landets mange fattige småbønder adgang til mere og bedre jord.

Aftalen anses som en milepæl i fredsforhandlingerne og kan give et fingerpeg om, at parterne måske besidder en reel vilje til at finde en fredelig løsning på Latinamerikas længste væbnede konflikt.

Farc og regeringen mener, at den nye aftale vil føre til økonomisk og social udvikling i landdistrikterne samt betyde, at de mennesker, der bor der, vil få mere jord.

Aftale forhandlet på plads i Cuba

Sidstnævnte var en af de væsentligste bevæggrunde for, at Farc blev dannet i 1964. Siden da er konflikten dog kommet til at omhandle langt flere stridspunkter, fordi oprørerne blandt andet har handlet med narkotika i stor stil.

De lange forhandlinger mellem Farc og den colombianske regering begyndte i Norge sidste år og har siden da foregået i Cuba.

- Aftalen vil kompensere dem, der har mistet land, eller som er blevet fordrevet fra deres ejendom, siger den cubanske diplomat Carlos Fernandez de Cossio til nyhedsbureauet AFP.

Jord- og landbrugsspørgsmålene er de første af fem såkaldte agenda-punkter, som parterne forhandler om.

Konflikten har drevet 3,7 millioner på flugt

Der skal også findes løsninger på Farcs politiske rolle i fremtiden, findes en ende på kamphandlingerne, narkotikahandlen samt forhandles om en erstatning til ofrene for hele den langvarige konflikt.

Men spørgsmålet om jord har været et af de mest betændte i den snart 50 år lange konflikt, og forhandlingerne har været hårde og svære, lyder det fra kilder tæt på forhandlingsbordet.

Farc har tidligere foreslået, at store stykker land skulle gives til de fattige, men regeringen har ikke ønsket at tage land fra private ejere.

Colombias regering anslår, at omkring 600.000 mennesker er blevet dræbt i konflikten, og at mindst 3,7 millioner er drevet på flugt.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter