Farefuldt liv i vulkanens skygge

På øen Java i Indonesien bor tusindvis for foden af vulkanen Merapi, der jævnligt går i udbrud.

Chris Sastro var redningsmand under Merapis seneste udbrud i 2010 - og vil også være det ved det næste, siger han. (Foto: Christian Laursen © Christian Laursen)

Selv om den aktive vulkan Merapi de seneste årtier har kostet et stort antal menneskeliv, lever og arbejder tusindvis af mennesker på og omkring 'Ildbjerget', som vulkanen kaldes på lokalsproget Bahasa.

Merapi ligger i et af klodens mest befolkningsrige områder på øen Java i Indonesien og vulkanen går i udbrud cirka hvert fjerde år.

Men til trods for myndighedernes advarsler og den meget aktive undergrund, der ulmer under deres fødder, vælger tusinder at blive boende, fortæller Feature på P1.

Vulkanens Vogter

Ved foden af den store vulkan bor en mand, som den lokale befolkning mener, spiller en vigtig rolle i omfanget af Merapis udbrud. Mr. Asih er 45 år gammel og han er vulkanvogter.

  • Mr Asih og lokale damer. (Foto: Christian Laursen © Christian Laursen)
  • Merapi vulkanen. (Foto: Christian Laursen © Christian Laursen)
  • Mr. Asih. (Foto: Christian Laursen © Christian Laursen)
  • Merapi bag en af ruinerne fra udbruddet i 2010. (Foto: Christian Laursen © Christian Laursen)
  • Mrs. Suri. (Foto: Christian Laursen © Christian Laursen)
  • Chris Sastro trodsede vulkanens udbrud i 2010 og løb opad for at redde en familie i en lille landsby. (Foto: Christian Laursen © Christian Laursen)
1 / 6

En titel, der indebærer, at den lille mand med det brede smil og gråsprængte hår, konstant holder et vågent øje med den næsten 3000 meter store kæmpe.

- Titlen som vulkanvogter går i arv, forklarer han og tilføjer, at han overtog rollen som vogter af Merapi, da hans far Mbah Meridjan mistede livet under det seneste store vulkanudbrud i 2010, der kostede 353 mennesker livet.

Som lokalbeboernes spirituelle vulkanvogter er det Mr. Asihs opgave at foretage ofringer til den kæmpe, som ifølge en gammel myte beskytter området mod de voldsomme lavamasser fra en af vulkanens tinder.

Bedstefar ofrede sig til vulkanen

Bedstefar Meridjan, som Mr. Asihs far kaldes, var så stærk i sin tro, at han nægtede at forlade sit hjem under udbruddet. De lokale siger, at han reddede hundredvis fra døden, men selv ofrede sig til vulkanen.

Chris Sastro er en ung mand, der oplevede udbruddet i 2010 meget voldsomt. Han ville redde en familie, som stod ham meget nær, i en lille landsby på vulkanen.

Men på sin vej op på motorcykel mødte han hele tiden andre, der havde brug for redning. Og derfor nåede han ikke at redde familien, som han havde lovet.

- Udbruddet i 2010 har ændret mig. Jeg føler mig stadig skyldig over det, der skete dengang. Over at jeg kom for sent til at redde dem, siger den unge mand, der dog fortsat er en ildsjæl, når det kommer til at være noget for lokalbefolkningen.

Videnskab versus vulkan

Men der er andre, der forsøger at forstå og kortlægge vulkanens luner. Dog på et videnskabeligt plan.

I den nærmeste storby Yogyakarta, kun 25 kilometer fra Merapi, har seismologen Sri Sumatri dagligt kontakt med vulkanens aktive indre.

Hver dag året rundt observerer hun de farverige grafer, der kommer ind på det Geologiske Agentur under det indonesiske ministerium for energi og mineralressourcer. Fem observationsstationer sender konstant meldinger fra vulkanen.

Men selvom hun holder et aktivt øje med Merapi, kan heller ikke hun præcist forudsige, hvornår det næste udbrud kommer.

- Vi kan måle, men ikke spå om fremtiden. Det er umuligt at sige, om der kommer et udbrud om et år eller i morgen. Men vi kan give en vurdering, fordi en vulkan som regel giver små tegn fra sig, før der kommer et stort udbrud, forklarer Sri Sumatri.

Aske, røg og pyroklastiske strømme

På overvågningsskærmen i Sri Sumatris kontor ligner Merapi mest af alt et frodigt, grønt bjerg. En lille røgsky fra toppen vidner dog om, at Merapi stadig lever.

I dagene op til det seneste store udbrud i 2010 havde Sri Sumatri og hendes kollegaer på det geologiske agentur målt flere og flere jordskælv og stenskred på og omkring vulkanen.

Men det, der for alvor viste, at Merapi var i udbrud var de pyroklastiske strømme, som er laviner af gas, aske og gløder, der pludselig buldrede ned langs vulkanens sider, forklarer hun.

Det betød, at der skulle handles hurtigt. Mere end 20.000 beboere blev evakueret - men ikke alle nåede at flygte i tide.

Trodser faren og bosætter sig

Sri Sumatri og det Geologiske Agentur anbefaler ikke, at man bosætter tæt på vulkanen.

Men mange bliver fristede til at dyrke frodige marker på vulkanens næringsrige jord og trodser faren og lever på vulkanen som landmænd.

Både Sri Sumatri og Mr. Asih har et helt særligt forhold til vulkanen. Og især vulkanvogteren Mr. Asih føler et stærkt behov for at beskytte områdets beboere.

- Hvis nogen kommer til skade, kan jeg mærke det på min egen krop, siger den spirituelle vogter.

Med hver deres tilgang vil de gøre hvad de kan for at hjælpe, når Merapi igen en dag vågner op.

Hør hele P1 Feature om Livet i vulkanens skygge her

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter