Farlig cocktail: Rusland presses af Delta-varianten og vaccineskepsis

Flere regioner tager nu skrappe metoder i brug for at presse russere til at blive vaccineret.

Voksende smittetal lægger pres på de russiske hospitaler. (Foto: Anton Vaganov © Ritzau Scanpix)

I onsdags kunne over 14.000 tilskuere se Sverige slå Polen 3-2 ved landsholdenes EM-kamp i den russiske storby Sankt Petersborg.

Men selvom tusindvis af fans på lægterne kan give indtryk af, at man er på vej ud af coronakrisen, så går smitten i øjeblikket den helt forkerte vej i Rusland.

I går registrerede landet 20.182 nye coronatilfælde, hvilket er det højeste antal siden januar.

Antallet af russiske smittetilfælde stiger voldsomt. Tallene dækker kun t.o.m. 23. juni.

Og i både Sankt Petersborg og Moskva blev der i går sat triste rekorder. Her blev der registreret henholdsvis 99 og 92 nye coronadødsfald, hvilket er det højeste på en enkelt dag under hele pandemien, beretter Moscow Times.

På landsplan blev der i går registreret 568 coronadødsfald, og antallet af indlæggelser stiger.

Tidligere på ugen lød meldingen fra den russiske sundhedsminister, Mikhail Murashko, at 85 procent af de russiske hospitalssenge var fyldte på grund af 130.000 coronaindlagte.

Nu tager flere regioner skrappe metoder i brug for at få russerne til at blive vaccineret.

Krav om vaccine

Den russiske regering pegede i sidste uge på vaccineskepsis som en drivende faktor for Ruslands tredje bølge, hvor den særligt smitsomme Delta-variant har bidt sig fast.

Det gælder særligt i hovedstaden, Moskva, hvor borgmester Sergej Sobyanin pegede på, at Delta-varianten, der oprindeligt blev opdaget i Indien, stod for 89 procent af byens nye smittetilfælde.

Det fik byen med 13 millioner indbyggere til at indføre nye restriktioner - herunder tidligere lukketider for restauranter, mens man lukkede fanzonerne, der var sat op i forbindelse med EM i fodbold. Og fra på mandag kræver det et coronapas for at spise ude i millionbyen.

Men i sidste uge kom der også en mere opsigtsvækkende stramning i den russiske hovedstad. Her krævede man nemlig, at offentligt ansatte og personer i servicebranchen skal være vaccinerede, mens virksomheder har fået en måned til at sikre sig, at mindst 60 procent af deres ansatte er vaccinerede. Ellers risikerer de bøder eller midlertidig nedlukning, skriver Reuters.

Folk skal ikke tvangsvaccineres, men deres ansættelser er i fare, hvis de ikke lader sig vaccinere. Påbuddet gælder omkring to millioner mennesker, og menes at være det mest omfattende af sin slags i verden.

Det russiske smitteudbrud er "resultatet af nærmest ikke at have haft nogen restriktioner" i de seneste måneder, siger den russiske epidemiolog Vasily Vlassov til Moscow Times. (Foto: Anatoly Maltsev © Ritzau Scanpix)

Ifølge Moscow Times har hovedstaden også bestemt, at byens hospitaler ikke vil tilbyde rutineundersøgelser for personer, der ikke er vaccineret.

I byen Krasnodar i det sydlige Rusland har byens borgmester ligeledes meldt ud, at han vil tilbageholde løn og bonusser for ikke-vaccinerede kommunalt ansatte, der bliver syge med coronavirus.

Krasnodar-regionen, som blandt andet huser badebyen Sochi, strammer reglerne for besøgende. Fra 1. august vil regionen forbyde besøgende til områdets ferieresorter, hvis man ikke er vaccineret, beretter Moscow Times. (Foto: Eric Gaillard © Scanpix Denmark)

Og i Leningrad-regionen, der blandt andet omkranser Sankt Petersborg, har lederne inden for en lang række erhverv fået besked på at sikre sig, at 80 procent af deres ansatte er vaccineret inden 1. september.

Selv om tvang ikke er et fremmedord i Rusland, er der tale om noget ud over det sædvanlige, siger Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med speciale i Rusland og de øvrige stater i det tidligere Sovjetunionen.

- I en helt aktuel russisk kontekst er det meget vidtgående. Det er der ingen tvivl om, siger han.

Udbredt vaccineskepsis

Den russiske regering har bebrejdet virussets "snu natur" og den lave vaccinationsgrad i befolkningen i forbindelse med de stigende smittetal.

For selv om Rusland tilbage i december 2020 blev det første land i verden, der registrerede en coronavaccine, så står det sløjt til med at få russerne til at få et stik eller to i armen. Kun lidt over 10 procent af den russiske befolkning er færdigvaccineret.

Det skyldes i høj grad vaccineskepsis, og den bunder blandt andet i, at russerne grundlæggende har en høj grad af mistillid til deres offentlige myndigheder, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Han påpeger, at der under coronakrisen har været en del skepsis omkring myndighedernes udlægning af krisens omfang. Her har tidligere undersøgelser peget på, at omkring en tredjedel af befolkningen mener, at myndighederne har underrapporteret antallet af tilfælde.

Men samtidig mener en lige så stor del af befolkningen, at myndighederne bevidst puster tallene op for at stramme sit greb om befolkningen, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Han peger på, at man eksempelvis i Moskva har udvidet brugen af overvågningskameraer med ansigtsgenkendelse i det offentlige rum med henvisning til, at det er nødvendigt at fange folk, der ikke overholder karantænereglerne.

I februar sidste år annoncerede bystyret i Moskva, at man ville gøre brug af ansigtsgenkendelse for at sørge for, at folk overholdt ordrer om selvisolation. (Foto: Shamil Zhumatov © Ritzau Scanpix)

- Så det er nogle meget forskellige opfattelser, men de peger i den samme retning, som er, at man simpelthen ikke stoler på myndighederne. Og det slår igennem her i forhold til vaccinerne, siger Flemming Splidsboel Hansen.

- Nogle er i tvivl om, hvorvidt det overhovedet er nødvendigt, nogle er bange for, at vaccinerne bliver brugt til at kontrollere befolkningen, og så er der også en skepsis i forhold til, hvor hurtigt det er gået, og om de russiske vacciner er på niveau med, hvad man skulle forvente.

Facebook
Twitter