Farlige flammer i Canada nærmer sig oliefelter

12.000 personer er ved at blive evakueret fra olierigt område, fordi skovbrande blusser op igen.

2.400 bygninger er blevet ødelagt i branden. Lokale har beskrevet det som en 'krigszone' og 'helvede på jord'. (Foto: JONATHAN HAYWARD © Scanpix)

Flammerne hærger fortsat et massivt skovområde i det vestlige Canada, der har været ramt af brande i flere uger, og nu truer skovbrandene oliefelterne i distriktet.

Yderligere 12.000 er blevet bedt om at forlade deres hjem i al hast af frygt for, at ilden når lejrene, hvor oliearbejderne bor.

Canada har verdens tredjestørste oliereserve, hvorfor det kan true landets økonomi, hvis oliefelter ødelægges.

Mens brandfolkene fortsat slås med at slukke ilden, er myndighederne gået i gang med genopbygningen af Fort McMurray, hvor over 80.000 mennesker måtte evakueres. Strømmen er vendt tilbage i byen, ligesom man har ordnet vandforsyningen. Skoler, hospitaler og den lokale lufthavn er genåbnet. Men langt fra alle kan vende tilbage.

Myndighederne i delstaten Alberta advarer nemlig om, at luftkvaliteten visse steder er blevet så dårlig, at det derfor er farligt at opholde sig der.

Og det kommer til at forsinke genopbygningsarbejdet.

- Albertas sundhedsmyndigheder fraråder alle, som planlægger at vende tilbage til området, at vende hjem, før luftforholdene er bedre, siger Rachel Notley, Albertas premierminister.

Brandene var ellers begyndt at blive mindre, da regnen faldt i det ellers meget tørre område, men nu advarer myndighederne ifølge BBC om, at flammerne breder sig over en afstand på 30-40 meter i minuttet.

Sagen kort

  • For to uger siden blev alle byens indbyggere evakueret på grund af en voldsom naturbrand, og det er flammernes hærgen, der nu er rykket et skridt tættere på oliearbejdspladserne

  • Skovbrandene dækker fortsat et område på over 2.000 kvadratkilometer og ventes at vare nogle uger endnu.

  • 2.400 bygninger er blevet ødelagt, men infrastruktur som hospitaler, vandanlæg, skoler og en lufthavn har ikke fået de store skader, skriver Ritzau.