Farvel til varme, lys og internet: Nuuk har været plaget af strømafbrydelser den seneste uge

Løsnede kabler har været årsagen til strømafbrydelserne.

Indbyggerne i Nuuk er blevet opfordret til at spare på strømmen ved at slukke for julelys og udskyde tøjvask for ikke at overbelaste nødstrømsanlægget. (Foto: © HANNIBAL HANSCHKE, Ritzau Scanpix)

Tirsdag morgen vågnede Nicoline Nyberg Eriksen i en usædvanligt kold og mørk lejlighed i Grønlands største by, Nuuk.

- Vi havde ingen varme, ingen strøm og intet internet. Alt lys i de omkringliggende lejligheder og alle gadelygter var slukket, og vi kunne ikke orientere os om situationen, siger Nicoline, der er juridisk praktikant ved Grønlands Politi.

Efter et stormvejr i starten af ugen røg strømforsyningen til hele Nuuk sent mandag aften. Det har betydet, at byens cirka 19.000 indbyggere har været uden varmt vand, elektricitet og varme ad flere omgange i løbet af den forgangne uge.

Nicoline Nyberg Eriksen har måtte klare sig uden strøm store dele af ugen. (© (Privatfoto))

Årsagen til strømafbrydelserne er, at nogle kabler, der normalt fører strøm til Nuuk fra et vandkraftværk cirka halvtreds kilometer syd for byen, har løsnet sig og er stødt sammen.

Det oplyste direktør i energiselskabet Nukissiorfiit Kaspar Mondrup torsdag til det grønlandske medie Sermitsiaq.AG.

Nu skal kablerne skiftes, men det er ikke bare sådan lige til, og derfor kan der gå dage eller uger, før situationen er normal igen, lyder det fra direktøren i energiselskabet.

Opdatering: Elforsyningen til Nuuk skulle allerede fredag eftermiddag lokal tid være tilbage i normal drift, oplyser energiselskabet Nukissiorfiit i en pressemeddelelse udsendt af Grønlands Politi.

Uden varme i to graders frost

Strømmen gik omkring klokken 23.00 mandag aften og var væk det meste af tirsdagen.

Nicoline og hendes kollegaer kunne derfor ikke arbejde, og sammen med sine bofæller prøvede hun at få det bedste ud af situationen.

- Vi tændte omkring 30 stearinlys i vores stue og lukkede alle døre i lejligheden for at holde lidt på varmen. Så sad vi under vores dyner og strikkede og snakkede, siger hun.

Tirsdag eftermiddag kom strømmen tilbage, men især onsdag og torsdag har den været svingende og med mange afbrydelser.

Der har været mørkt i mange vinduer i Nuuk i denne uge. (Foto: © Cecilie Bertelsen, PRIVATFOTO)

Når den normale strømkilde er sat ud af kraft, skal et nødelværk sikre strøm til byen, men det har der også været problemer med, og det er derfor, at byen ugen igennem har været plaget af strømafbrydelser, fortæller politimester Bjørn Bay.

Og det er ikke helt optimalt at være uden varme i et område, hvor temperaturen i øjeblikket er omkring et par minusgrader.

- Man kommer langt med tæpper, soveposer og dyner, men hvis ikke det løser udfordringen hjemme hos folk, så er der mulighed for at søge hjælp hos kommunen, som har oprettet nogle centre, hvor man kan få varme og mad, siger han.

Kommunen oplyser, at syv borgere indtil videre har benyttet sig af det tilbud.

Politiet har patruljeret i gaderne

Undervejs har telefon- og internetforbindelserne også været sat ud af kraft på grund af strømproblemerne.

Derfor er myndighederne gået i kriseberedskab, og politi og brandvæsen har patruljeret gaderne, så borgerne kan få fat i dem, hvis der skulle ske noget.

- På den måde har borgerne fået besked om, at hvis de fik brug for politi, ambulance, brandvæsen eller en anden myndighed og de ikke selv har mulighed for at komme ind på politi- eller brandstationen og sige det, så kan de godt stoppe en af myndighedernes biler i gadebilledet, siger Bjørn Bay.

- Der er folk, der har prajet en politi- eller brandbil for at få assistance, hvor de ellers ville have ringet efter hjælp.

Beboerne i Nuuk har måtte vænne sig til mørke lejligheder i denne uge. (Foto: © Cecilie Bertelsen, privat)

Myndighederne har opfordret alle beboere i Nuuk til at spare på strømmen for ikke at overbelaste den midlertidige strømforsyning.

Derfor er der opfodret til, at man slukker for blandt andet julelys og udskyder tøjvask.

Ifølge Bjørn Bay har lokale entreprenører stillet generatorer, som normalt bruges på byggepladser, til rådighed, så der kan opretholdes et minimum af strømforsyning til de steder, hvor der varetages livsvigtige funktioner.

Det gælder blandt andet sygehuset, brandvæsnet, politiet, arktisk kommando, fødevarebutikker og nogle af de sportshaller, som kommunen vil indrette som varmecentre.

For Nicoline Nyberg Eriksen har oplevelsen været 'lidt træls', men hun har også fået øjnene op for, hvor afhængig man er af strøm i hverdagen.

- Vi har ikke kunne gå i bad, lave morgenkaffe, gå på internettet eller vaske tøj. Bare sådan noget som lys på badeværelse lærer man at sætte pris på, siger hun.

Artiklen blev opdateret 23.16 med oplysningen om, at strømmen skulle være tilbage ved det normale.