Fatalt flystyrt: Piloter kunne ikke se hastighed på grund af is på sensorer 

Piloterne på det russiske passagerfly, der styrtede ned, havde ikke slået varmen til.

Flyet styrtede ned lidt udenfor den russiske hovedstad, Moskva, i søndags. (Foto: ALEXANDER OLEINIKOV © Scanpix)

Da et russisk passagerfly med 71 mennesker ombord søndag styrtede ned uden for Moskva, skyldtes det muligvis, at piloterne ikke var i stand til at aflæse flyets hastighed.

Sådan lyder vurderingen fra den undersøgelseskomité, der efterforsker, hvorfor flyet styrtede ned, et par minutter efter at det var lettet fra Domodedovo-lufthavnen i Moskva.

Vurderingen kommer, efter at efterforskerne har set nærmere på flyets sorte bokse, der blev fundet i går.

Og de sorte bokse viser altså, at flystyrtet kan skyldes, at piloterne i cockpittet ikke kunne aflæse de korrekte data om den hastighed, flyet fløj med, fordi sensorerne var frosset til, skriver nyhedsbureauet Tass.

- Den foreløbige analyse af de registrerede informationer og analyser af lignende tilfældige i fortiden tyder på, at en speciel situation kan have udviklet sig oppe i luften på grund af forkerte information om flyets hastighed på piloternes skærme, lyder det fra undersøgelseskomiteen.

- Det kan muligvis kobles sammen med en overisning af tryksonder, fordi deres varmesystemer var slået fra, lyder det videre.

Varmen var tændt på andre flyvning

Mindst 15 af flyets tidligere ture i luften er også blevet analyseret ud fra indholdet af de to sorte bokse, og de data viser, at det specifikke varmesystem allerede har været slået til, inden at flyet er lettet.

Flyet kom i problemer, allerede to minutter efter at det var kommet på vingerne. Kort efter styrtede det ned, og alle 66 passagerer og fem besætningsmedlemmer mistede livet i styrtet.

- Situationen begyndte at udvikle sig omkring 2 minutter og 30 sekunder, efter at flyet var lettet og havde nået en højde på omkring 1.300 meter og en hastighed på 465-470 kilometer i timen, slår undersøgelseskomiteen fast.

Det var på det tidspunkt, at flyets sorte bokse har registreret forskellige aflæsninger af flyets hastighed, oplyser komiteen.

Flytype bliver holdt på jorden

Flyet var et passagerfly af typen Antonov-148 og ejet af det russiske luftfartsselskab Saratov Airlines, og i går besluttede selskabet så at holde alle Antonov-148-fly, der kun bliver brugt til indenrigsflyvninger, på jorden på grund af ulykken.

Flyselskabet råder over seks fly af den pågældende type. Det er uklart, om det tal inkluderer flyet, der styrtede ned i går eller ej, skriver Tass.

Saratov Airlines blev i 2015 udelukket fra at operere internationale flyvninger, da myndighederne på et uanmeldt besøg opdagede, at andre end flypersonalet havde adgang til cockpittet. I 2016 fik selskabet igen lov at flyve internationalt.

Tidligere blev Antonov-148-fly designet i Ukraine og bygget i Rusland, men siden 2017 er både design og produktion foregået i Ukraine.

Facebook
Twitter