Fattig familie sætter gang i jule-eventyr

Et nødråb fra en familie i Kosovo har fået danske soldater til at samle børnetøj ind til de fattigste i de områder, de patruljerer i, og nu breder indsamlingen sig til Danmark

Mange familier lever af socialhjælp på 450 kroner. (© DR)

En ludfattig familie i Kosovo har sat gang i et vaskeægte dansk jule-eventyr.

Faderen og moderen havde ikke fået mad i dagevis, da familen for nylig som en sidste udvej søgte hjælp på den danske bataljons kontor i Skenderaj - en af de allerfattigste kommuner i det nordlige Kosovo.

Det viste sig, at syv børn i familien måtte skiftes til at gå i skole, fordi familien kun ejede fire par sko. Det satte gang i en usædvanlig nødhjælps-aktion blandt bataljonens 330 mand. Soldaterne rykkede ud med mad og tøj til familien.

Syv ud af ti er arbejdsløshed

Men nu breder aktionen sig, for familiens nød er ikke enestående. Syv ud af ti i området er arbejdsløse, og mange familier må leve af socialhjælp på 450 kroner om måneden.

Den danske bataljon er derfor begyndt at samle tøj ind herhjemme. Når soldaterne er på orlov, tager de tøj med tilbage i rygsækken, og for nylig appellerede bataljonschef Niels Henrik Johansen til soldaternes pårørende og bad dem sende børnetøj.

Appellen har vundet genklang, og nu sender soldaterne og deres familie og venner tøj via KFUM i Holstebro. Snart får alle andre danskere også mulighed for at bidrage.

Der er mere om sagen i radioen på P4 i eftermiddag - og senere i Aftenshowet på DR1.