Her før jul er der godt nyt til de dårligt stillede i Frankrig. Landets socialistiske regering med Francois Hollande i spidsen har besluttet at hæve socialhjælpen med 10 procent over de kommende fem år.
Det sker for at komme den stigende fattigdom i landet til livs.
Det er især de unge, der er ramt at krisen. Næsten én ud af fire i aldersgruppen 16 til 25 år lever ifølge officielle tal i fattigdom.
Valgte sygesikring fra
Det gælder eksempelvis den 22-årige jurastuderende Alexandre, som avisen Liberation har talt med. I Frankrig findes der ingen SU, og Alexandre lever for 2.400 kroner om måneden plus tilskud til huslejen fra sin mor.
- Da jeg i september blev indskrevet på universitet i Toulouse, blev jeg nødt til at foretage nogle valg. Jeg kunne ikke betale for alt, siger han.
Den unge mand fortæller, at han prioriterede bøger, mad og husleje - og valgte privat sygesikring fra.
Hellere mad end forsikring
I Frankrig dækker den offentlige sygesikring nemlig kun en del af udgifterne til læge, medicin og eventuelle hospitalsbesøg.
Og myndighederne tilråder derfor kraftigt folk at betale til et såkaldt gensidigt forsikringsselskab - der dækker resten af udgifterne hvis man bliver syg.
- Jeg bliver sjældent syg, siger Alexandre, der derfor prioriterede at kunne betale for at få mad i munden og besøge sin familie i Paris i ny og næ.
Hjælp koster milliarder
Andre har ikke engang råd til det. Ifølge socialministeren tropper 800.000 franskmænd op hos Røde Kors og andre velgørende organisationer for at få fødevarehjælp til sig selv og deres børn.
For at undgå at situationen udvikler sig, har premierminister Jean-Marc Ayrault i dag annonceret, at bistandshjælpen, der i dag ligger på 3.500 danske kroner for enlige, bliver sat gradvist op med 10 procent i løbet af de kommende år udover inflationen.
Den femårige franske plan mod fattigdom ventes at koste mellem 15 og 19 milliarder kroner.