Fattige lande står bagerst i køen til coronavacciner: 'Det bliver en slags vaccine-nationalisme'

Mens de rige lande hamstrer coronavacciner, mister udviklingslande adgang, viser nyt studie.

Riges lande hamstring kan ramme udviklingslande, lyder det i nyt studie. (Foto: Chandan Khanna © Scanpix)

En række lande har allerede bestilt coronavacciner i stor stil, selvom ingen af vaccinerne er klar til at blive taget i brug.

Og mens store dele af befolkningen i USA, Canada, EU og Storbritanien er sikret en vaccine, når den er klar, står udviklingslande bagerst i køen.

Et studie fra Global Health Institute ved Duke University i North Carolina viser, at de rige lande har hamstret vacciner på beskostning af lav- og mellemindkomstlande.

Studiet spår, at befolkningen i lavinkomstlande kan risikere at vente til 2024 med at blive vaccineret, hvis de rige lande forsætter med at sikre sig vaccinerne.

I Mellemfolkeligt Samvirke frygter man, at sårbare grupper ikke får adgang til vaccinen.

- Konsekvensen kan være, at Danmark får vaccineret alle, mens lande som Kenya og Etiopien ikke engang kan få vacciner til sygeplejersker og læger, siger generalsekretær Tim Whyte til P1 Morgen.

Forhåndsaftaler gør det svært at nå vaccinemål

Verdenssundhedsorganisationen WHO og den internationale vaccineorganisation Gavi er gået sammen om samarbejdet COVAX, der skal sikre coronavacciner til 92 lav- og mellemindkomstlande. Målet er, at alle medlemslandene skal have vacciner til 20 procent af befolkningen.

Men når de rige lande laver forhåndsaftaler, bliver det svært at nå målet, fortæller Flemming Konradsen, der er professor i global miljøsundhed ved Købenshavn Universitet.

- Det kommer til at tage længere tid at rulle vaccinen ud. Ingen regering vil afgive vacciner på bekostning af sin egen befolkning, siger han.

Og selvom fattige lande får økonomisk støtte, kan det stadig være svært at få fingre i coronavaccine, når rige lande står forrest i køen mener Tim Whyte fra Mellemfolkeligt Samvirke.

- Selvom COVAX havde pengene, ville de ikke få lov til at indkøbe vaccinerne, siger han.

"Vaccine-nationalisme"

Hos Læger uden Grænser bekymrer de sig også for, at de mest sårbare kommer bagerst i køen:

- Vi ser lige nu, at hvert land sørger for sig selv. Det bliver en slags vaccine-nationalisme, hvor vi dækker vores egen befolkning først, siger medicinsk talsperson Hanne Klink Epstein.

Læger uden Grænser frygter, at sundhedspersonalet i udviklingslande ikke får adgang til coronavaccine. (Foto: BAZ RATNER © Scanpix)

Og det kan trække pandemien i langdrag:

- Hvis vi skal sikre, at pandemien er overstået hurtigst muligt, er det simpelthen nødvendigt, at vaccinerne bliver fordelt. Den form for hamstring, som vi ser, vil trække pandemien unødigt ud, siger Hanne Klink Epstein.

- Det hjælper ikke, hvis rigere dele af verden er ude på den anden side, mens lavindkomstlande stadig står midt i det.

Ikke alle vacciner er relevante for udviklingslandene

En ekstra udfordring er, at selvom der vil være vacciner til udviklingslandene, er det kun nogle af dem, de kan håndtere. En af de førende vacciner - vaccinen fra Pfeizer - skal opbevares helt ned til minus 80 grader.

Det betyder, at udviklingslande hverken kan opbevare eller transportere visse vacciner, siger Flemming Konradsen.

- Pfeizers vaccine er irrelevant for udviklingslande, siger han.

Vaccinen fra Pfeizer skal opbevares helt ned til -80 grader. (Foto: PFIZER © Scanpix)

Hos Læger uden Grænser, frygter man, at udviklingslande netop ender op med vacciner, de hverken kan transportere eller opbevare.

- Hvis der ikke tages højde for, at nogle vacciner er sværere at opbevare, kan fattige lande ende med de vacciner, der skal fryses ned, siger Hanne Klink Epstein.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk