Favoritten til at overtage efter Boris Johnson har et stort problem: Han er stenrig

Rishi Sunak er bookmakernes favorit til at blive Storbritanniens næste premierminister. Men den velhavende og polerede politiker har ridser i lakken.

Rishi Sunak vil gerne være Storbritanniens næste premierminister - og han spås gode chancer. (Foto: © Toby Melville, Ritzau Scanpix)

- Gradvis, så pludselig.

Sådan beskriver karakteren Mike Campbell sin konkurs i Ernest Hemingway-romanen Og Solen Går Sin Gang.

Citatet er blevet vækket til live de seneste dage i forbindelse med Boris Johnsons pludselige fald fra tinderne efter flere måneders tilløb og adskillige år med politiske skandaler.

Premierministeren trak sig torsdag som partiformand, og kampen for at erstatte ham som partileder og premierminister er i fuld gang.

Flere konservative har meldt sig klar, og i går meldte Rishi Sunak sig på banen og indtog straks rollen som bookmakernes favorit til at blive Storbritanniens næste premierminister.

En favoritposition, der kun er blevet større, efter en anden frontløber i form af forsvarsminister Ben Wallace her til eftermiddag meddelte, at han ikke stiller op.

Har gjort kometkarriere hos de konservative

I starten af ugen var Rishi Sunak Storbritanniens finansminister og dermed Boris Johnsons nabo i Downing Street.

Men i tirsdags valgte han pludselig at indgive sin opsigelse i protest mod Johnson, der var blevet ramt af en ny skandale, efter det kom frem, at han havde løjet om forfremmelsen af en konservativ parlamentariker med krænkelsesanklager hængende over sig.

- Offentligheden forventer med rette, at regeringen opfører sig ordentligt, kompetent og seriøst, lød det blandt andet fra Sunak på Twitter, hvor han delte sit opsigelsesbrev og var med til at sætte gang i den byge af opsigelser, der til sidst væltede Johnson.

Vælgeren Claire Homer fra Rishi Sunaks valgdistrikt var ikke overbevist efter Sunaks opsigelse tidligere på ugen:

I går gik Sunak igen til tasterne - denne gang for at meddele, at han stiller op som kandidat til at efterfølge Boris Johnson som premierminister.

- Lad os genskabe tillid, genopbygge økonomien og genforene landet, lød det i et opslag på Twitter, der havde følgeskab af en knap tre minutter lang poleret video med underlægningsmusik, droneskud og gamle familiebilleder.

- Jeg styrede det mest udfordrende ministerium under de mest udfordrende tider, da vi stod over for coronamareridtet, siger han i videoen.

Og netop coronakrisen tildeles en stor del af æren for, at Sunak er blevet katapulteret frem i rækkerne i Det Konservative Parti og har gjort kometkarriere i regeringen.

Den tidligere Goldman Sachs-finansmand var ellers kendt af de færreste uden for Westminster, da han i midten af februar 2020 blev udpeget som finansminister i en alder af blot 39 år.

Men en måned senere ramte coronakrisen Europa, og Sunak blev ansigtet udadtil på de britiske hjælpepakker, og ministeren blev udråbt til konservativ kronprins og favorit til en dag at efterfølge Boris Johnson som partileder.

Rishi Sunak på vej på talerstolen ved den konservative partikongres sidste oktober. (Foto: © Phil noble, Ritzau Scanpix)

Meget velhavende kandidat med ridser i lakken

De seneste måneder har dog givet Sunak nogle alvorlige ridser i lakken. I april kom det frem, at hans hustru, milliardæren Akshata Murthy, havde udnyttet skatteregler for undgå at betale skat i Storbritannien.

Samme måned fik Sunak en bøde af politiet for at have brudt coronarestriktionerne i forbindelse med en fødselsdagsfejring af Boris Johnson i Downing Street og blev dermed indblandet i den verserende partygate-skandale.

Dengang spekulerede flere iagttagere i, at Sunak ville smide håndklædet i ringen og fortsætte karrieren i den private sektor i Californien, hvor han og hustruen har en penthouselejlighed.

Spekulationerne - og kritikken - blev ikke mindre, efter det kom frem, at Rishi Sunak havde beholdt sin amerikanske opholds- og arbejdstilladelse, selv efter han var blevet britisk finansminister.

Men nu er Sunak altså bookmakernes favorit til at overtage stafetten efter Boris Johnson, og det er forventeligt, siger Tinne Hjersing Knudsen, DR's korrespondent i Storbritannien.

- Han har været en voldsom populær skikkelse i Storbritannien, fortæller korrespondenten, der påpeger, at mange briter fortsat forbinder ham med de store hjælpepakker under coronakrisen.

Flere kollegaer har meldt deres støtte til den tidligere finansminister:

Bim Afolami er blandt de konservative parlamentarikere, der har stillet sig bag Rishi Sunak. (Foto: © Screenshot fra Twitter)

Men han har en betydelig svaghed, fastslår korrespondenten.

- Han har det store problem, at han er meget rig.

- Lige nu er den britiske økonomi presset, og det samme er de britiske husholdninger. Vi snakker altså om, hvorvidt folk har råd til at tænde for varmen til vinter eller at få mad på bordet. Spørgsmålet er, om briterne kan leve med en premierminister, som ikke har et begreb om, hvad det vil sige.

Rishi Sunak henvendte sig direkte til briterne, da han tilbage i februar præsenterede nye planer for at bringe briternes leveomkostninger ned:

Poleret og ordentlig

Sunak har tidligere fået kritik for at forsøge at fremstå folkelig ved at lægge opstillede billeder på de sociale medier - herunder i marts, hvor han delte et billede af sig selv tanke en Kia Rio, som han - viste det sig - havde lånt af en supermarkedsansat.

Rishi Sunak lagde et billede på Twitter, hvor han tankede en bil, der ikke tilhørte ham. (Foto: © Screenshot fra Twitter)

I den polerede video, han i går lagde på Twitter, fokuserer han meget på, at hans forældre, der har indisk baggrund, kom til Storbritannien fra ydmyge kår og med håb om en bedre fremtid.

- Det er en lille smule søgt, lad mig sige det sådan, siger Tinne Hjersing Knudsen.

- Han er det rigeste medlem af Underhuset, påpeger korrespondenten, der fortæller, at Rishi Sunak har gået på en af de fineste privatskoler i Storbritannien og er gift ind i en af Indiens rigeste familier.

Akshata Murthy hilser på prins Charles ved et arrangement i London tilbage i februar. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

Til gengæld er han brexit-tilhænger, hvilket er vigtigt i Det Konservative Parti, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

- Og så er han bare utroligt ordentlig, så han er meget modsat Boris Johnson, siger korrespondenten, der forventer, at Sunak - trods den seneste tids ridser i lakken - bliver en af kandidaterne, der klarer sig bedst i det kommende udskillelsesløb i Det Konservative Parti.

Her skal et endnu ukendt antal kandidater igennem en række interne afstemninger, indtil der kun er to kandidater tilbage, som de menige medlemmer af Det Konservative Parti så skal vælge mellem - formentlig til efteråret.

Og selv om Sunak er favorit, så er der stadig en række andre kandidater, der er værd at holde øje med, siger Tinne Hjersing Knudsen. Herunder udenrigsminister Liz Truss samt Sajid Javid, der tidligere på ugen sagde op som sundhedsminister.

- Det er nogle af de andre tungere navne, som kan gå hen og blive nogle seriøse bud på at blive Storbritanniens næste premierminister.