FBI-agent mistænkes for storspionage

En FBI-agent gennem 27 år er blevet taget for at have spioneret for Rusland. Den 56-årige Robert Hanssen var til fals for ti millioner kroner. Han skulle overvåge russiske spioner, men var i stedet dobbeltagent.

FBI-agenten Robert Philip Hanssen er blevet anklaget for at haveudleveret tophemmelige informationer til Rusland. Hanssen havde enhøj stilling indenfor det amerikanske forbundspoliti.

Den 56-årige Hanssen havde arbejdet i 27 år i FBI. Han varspecialist i kontraspionage og havde fri adgang til informationerom blandt andet USA's elektroniske aflytning. Han anklages også forat have advaret russiske spioner, når FBI ellerefterretningstjenesten CIA begyndte at mistænke dem.

- Spionagevirksomheden indledtes allerede i 1985 og har pågåetfrem til i år, sagde den amerikanske FBI-chef, Louis Freeh ved enpressekonference.

- Vi ved endnu ikke, hvor store skader Hanssen har afstedkommet.Men vi tror, at skaderne er meget alvorlige, fortsatte Freeh somoplyste, at Hanssen har modtaget omkring 110 mill. kr. fraSovjetunionen og Rusland.

Hanssen, som er gift og far til seks børn, benægteranklagerne.

Hanssen påstås at have benyttet sig af traditionellespionmetoder såsom hemmelige brevkasser og et indviklet kodesystem,når han kommunikerede med sine russiske kontaktpersoner. På trodsaf at spionagen har foregået i henved 15 år, begyndte FBI først atmistænke ham for et par måneder siden.

Han blev taget med 50.000 dollar i en skov uden for Washington isøndags, da han forsøgte at aflevere hemmelige oplysninger tilMoskva-agenter.

Hanssen er den tredje FBI-agent, der mistænkes for spionage. FBIprøver nu at finde ud af, om han har arbejdet sammen med denspiondømte FBI-agent Aldrich Ames, der i 1994 blev dømt for athavde forrådt amerikanske spioner i Rusland.

Facebook
Twitter