Tema FBI's Rusland-undersøgelse

FBI-chef i afskedsbrev: Jeg vil ikke spekulere i min fyring

CNN er kommet i besiddelse af James Comeys afskedsbrev til sine medarbejdere.

- Jeg har længe vidst, at en præsident kan fyre en FBI-direktør af hvilken som helst årsag eller helt uden grund. Jeg vil ikke bruge tid på beslutningen, eller måden den blev udført før, lyder det fra James Comey efter sin fyring. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Hvorfor skulle den magtfulde FBI-direktør, James Comey, fyres?

Det spørgsmål rejser sig, efter at Donald Trump for anden gang i historien fyrede en siddende chef for det amerikanske forbundspoliti tirsdag aften.

Trump-administrationen forklarer, at fyringen skyldes James Comeys involvering i den såkaldte e-mailsag, hvor FBI genåbnede en sag mod Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, kort før valget.

Flere mener dog, at fyringen skyldes, at James Comey tidligere har fortalt, at FBI har fundet beviser for, at personer fra Donald Trumps stab havde nære relationer til Rusland, og at han vil undersøge sagen til bunds.

Men den nu fyrede FBI-chef ønsker ikke at give ekstra næring til spekulationerne. Den amerikanske tv-station er CNN er kommet i besiddelse af James Comeys afskedsbrev til sine medarbejdere og slår meget klart fast, at det ikke er fra hans side, at vi får nye oplysninger om den pludselige opsigelse.

- Jeg har længe vidst, at en præsident kan fyre en FBI-direktør af hvilken som helst årsag eller helt uden grund. Jeg vil ikke bruge tid på beslutningen, eller måden den blev udført på, lyder det ifølge CNN i brevet.

- Jeg håber, at I heller ikke vil gøre det. Det er sket, og jeg skal nok klare mig, selv om jeg kommer til at savne jer og FBI meget, skriver James Comey videre.

En klippe af kompetence

James Comey har været chef for FBI siden 2013, og det vides endnu ikke, hvem som skal efterfølge ham på posten.

En ting er dog sikkert. Reaktionerne på den opsigtsvækkende fyring har været mange i toppen af amerikansk politik.

Blandt andet lød det således fra den demokratiske senator Patrick Leahy:

- Ingen bør godtage præsident Trumps absurde begrundelse om, at han nu er bekymret for, at FBI-direktør Comey behandlede Hillary Clinton uretfærdigt, sagde han til Washington Post.

Også blandt sine partifæller vækker Trumps beslutning undren:

- Jeg har længe opfordret til, at et særligt kongresudvalg skal undersøge Ruslands indblanding i valget i 2016. Præsidentens beslutning om at fjerne FBI-direktøren bekræfter kun behovet for et sådant udvalg, siger den tidligere republikanske præsidentkandidat John McCain i en pressemeddelelse.

James Comey selv ønsker dog ikke at svælge i fortiden og opfordrer sine nu tidligere medarbejdere til at se fremad.

- Jeg har sagt til jer før, at i tider med turbulens, så skal det amerikanske folk se FBI som en klippe af kompetence, ærlighed og uafhængighed, skriver han i sit afskedsbrev.

- Mit håb er, at I vil fortsætte med at følge vores værdier om missionen med at beskytte det amerikanske folk og forfatningen. At arbejde sammen med jer har været en af de største fornøjelser i mit liv. Tak for den gave, lyder det videre.

BLÅ BOG - JAMES COMEY

 • 56 år gammel
 • Født den 14. december 1960 i Yonkers, New York
 • 2013-2017: Chef for FBI
 • 2010-2013: Rådgiver hos investeringsfirmaet Bridgewater Associates
 • 2005-2010: Rådgiver og seniorvicepræsident hos Lockheed Martin
 • 2003-2005: Vicejustitsminister ved USA's justitsministerium
 • Tidligere statsanklager i New Yorks sydlige distrikt og Virginias østlige distrikt
 • Tidligere medlem af det republikanske parti
 • Udannet fra University of Chicago Law School og College of William & Mary
 • Gift med Patrice Failor siden 1987
 • Far til fem børn