FBI-chef: Orlando-morder kendte muligvis ikke forskel på terrorgrupper

Omar Mateen havde tilsyneladende sympati for række forskellige militante islamiske grupper, der selv kæmper indbyrdes

Orlando-morderen Omar Mateen har igennem flere år haft sympati for forskellige terrorgrupper, der bekriger hinanden på kryds og tværs. (Foto: © handout, Scanpix)

Det er endnu uvist, hvad der præcist var motivet, da Omar Mateen natten til søndag dræbe 49 personer - og sårede yderligere 53 - på homonatklubben Pulse i Orlando, men religiøse motiver spiller tilsyneladende en rolle.

Under angrebet gav 29-årige Mateen nemlig udtryk for at have sympati med flere forskellige typer af islamisk terror og flere forskellige militante grupper.

Grupperne kæmper dog indædt mod hinanden, og ifølge FBI-direktør James B. Comey kan det være, at Mateen ikke har forstået forskellen på de mange grupper, han nævnte.

Islamisk Stat:

Under angrebet på Pulse ringede Mateen flere gange til den amerikanske alarmcentral 911, hvor han svor loyalitet til den ekstremistiske sunni-muslimske terrorbevægelse Islamisk Stat, der har indtaget store områder i Irak og Syrien. Det er endnu uvist, om Mateen overhovedet har haft kontakt til IS, som dog alligevel tog skylden for angrebet og kaldte Mateen en af ”kalifatets soldater”.

al-Nusra-fronten:

Under samme opkald til 911 nævnte Mateen også Moner Mohammad Abusalha, der kæmpede for den militante, sunni-muslimske oprørsgruppe Jabhat al-Nusra, også kendt som al-Nusra-fronten, en svoren fjende af netop Islamisk Stat i Syrien.

Abusalha kom, ligesom Mateen, fra Florida, men slog sig selv ihjel som selvmordsbomber i Syrien 2014. FBI undersøgte Mateens forbindelse til Abusalha i 2014.

Al-Nusra fronten blev dannet under den syriske borgerkrig i 2012 og er forbundet til terrorgruppen al-Qaeda.

Hezbollah:

For få år siden påstod Omar Mateen at have forbindelser til den militante organisation Hezbollah, der blev dannet i Libanon i starten af 1980erne. Hezbollah er shiamuslimsk, allieret med Assad-styret i Syrien og kæmper både mod Islamisk Stat og al-Nusra.

Boston-terrorangrebet:

Mateen nævnte også brødrene Tamerlan and Dzhokhar Tsarnaev i opkaldet til 911 natten til søndag. Tsarnaev-brødrene stod i 2013 bag et bombeangreb under et maraton i den amerikanske by Boston, hvor i alt tre personer blev dræbt og mere end 260 sårede.

Mateen påstod, at han havde kontakt med brødrene i 2013, men efter to afhøringer fastslog FBI, at det var løgn. Det var første gang, Mateen var i FBI's søgelys.

Tsarnaev-brødrene var ikke forbundet til nogle terrororganisationer, men var delvist inspiret af et al-Qaeda-magasin.