FBI finder igen klassificerede dokumenter i Bidens hjem: 'En møgsag, der bliver større og større'

Tre gange de seneste måneder er der blevet fundet klassificerede dokumenter i Bidens hjem og kontor.

Joe Biden har efter fundene understreget, at man samarbejder fuldt ud med myndighederne. Det dæmper dog ikke kritikken fra politiske modstandere. (Foto: © Mandel NGAN, Ritzau Scanpix)

2023 er startet skidt for den amerikanske præsident, Joe Biden.

For i løbet af januar er der blevet fundet klassificerede dokumenter fra hans tid som vicepræsident under Barack Obama, både i et tidligere kontor og hans eget hjem.

Og der bliver ved med at dukke dokumenter op. I fredags fandt FBI yderligere seks klassificerede dokumenter under en gennemsøgning af Bidens hjem i delstaten Delaware. Det fortæller Bidens advokat, skriver BBC.

Dokumenterne er både fra hans tid som senator og hans tid som vicepræsident under Barack Obama. Derudover oplyser Bidens advokat, at ministeriet også har taget "personligt håndskrevne noter" med.

Ifølge Bidens advokat havde Biden givet tilladelse til, at FBI kunne gennemsøge huset for eventuelle dokumenter.

En møgsag, der bliver ved

Fundet af de seks dokumenter i fredags lægger sig oven på en i forvejen skidt sag for Biden.

Det siger Anders Agner, der er chefredaktør på Kongressen.com, der beskæftiger sig med amerikansk politik.

- Det er en møgsag, der bliver større og større for hver dag. Og det vigtigste, når man står med en møgsag, er at få den lukket. Men den bliver ikke lukket af Biden eller hans folk. Tværtimod bliver den ved, siger han.

- De prøver at tæmme sagen ved at spille med åbne kort og sige: vi samarbejder, der er ikke noget der. Men det virker ikke.

Anders Agner forklarer, at dokument-sagen er et problem for Biden på flere måder.

I september blev en række klassificerede dokumenter fundet i den tidligere præsident Donald Trumps hjem Mar-a-Lago i Florida, da FBI ransagede boligen - en opdagelse, som fik Biden til at kalde Trump for "uansvarlig".

Den kritik bliver udlignet med fundet af dokumenterne hos Biden, forklarer Anders Agner. Også selvom der er forskel på sagerne.

Den igangværende efterforskning af de 300 dokumenter, Donald Trump tog med hjem til Florida, da han forlod Det Hvide Hus, handler blandt andet om, hvorvidt der fra den tidligere præsidents side var tale om et bevidst forsøg på at skjule, at han var i besiddelse af klassificerede dokumenter.

Donald Trump til et arrangement i sin bolig Mar-a-Lago i Florida. (Foto: © Rebecca Blackwell, Associated Press)

Så vidt vides har de dokumenter, man har fundet i Bidens hjem og tidligere kontor, ikke tidligere været efterspurgt af myndighederne - i modsætning til dem, man fandt hos Trump.

- Men nuancer går altid tabt som det første, siger Anders Agner.

- Så selvom der - så vidt, vi ved - er forskel på Biden og Trumps sager, så vælter spørgsmålene frem om de her dokumenter. Og det er en belastning for ham, for det gør, at han ikke kan sætte en dagsorden. For det her bliver ved med at være dagsordenen.

'Jeg fortryder intet'

Ifølge amerikansk lovgivning er det ulovligt bevidst at medbringe klassificerede dokumenter, som indeholder følsomme oplysninger, der skal beskyttes, til en "ikke-autoriseret lokation".

Men Bidens folk slår fast, at dokumenterne ikke har været genstand for nogen tidligere anmodning eller undersøgelse af Nationalarkivet.

Og Biden selv har flere gange over for pressen forsøgt at nedtone sagen.

- Jeg er ret sikker på, I vil finde ud af, at der ikke er noget at komme efter. Jeg fortryder intet. Jeg gør, hvad mine advokater har sagt, de vil have mig til, sagde Biden i torsdags, adspurgt om, hvorfor han ikke fortalte om fundet af dokumenterne tidligere.

Joe Biden under en pressekonference i torsdags. Det var meningen, det skulle handle om det voldsomme vejr, Californien har oplevet de seneste uger, men sagen om dokumenterne tog fokus. (Foto: © Susan Walsh, Associated Press)

Men fundet af dokumenterne i fredags giver et indtryk af, at sagen ikke er slut endnu.

- Problemet for Biden er, at det her efterlader et indtryk af ham som en mand, der ikke har styr på sine ting. Et rodehoved, siger Anders Agner og fortsætter:

- Så længe Biden kan angribes på det her, og så længe han og hans folk ikke kan lukke sagen eller håndtere den ordentligt, vil modstanderne kunne male med denne her pensel i rigtig, rigtig lang tid.