FBI forventede at finde 'beviser, kontrabande og forbrydelsens frugter' på Mar-a-Lago

14 ud af 15 kasser sendt fra Trumps hjem indeholdt fortrolige dokumenter, viser ansøgning om ransagningskendelse.

Luftfoto af Mar-a-Lago, Trumps hjem i Palm Beach, Florida. (arkivfoto). (Foto: © MARCO BELLO, Ritzau Scanpix)

Man frygtede, at tophemmelige papirer af betydning for USA's sikkerhed blev opbevaret uforsvarligt på Trumps ejendom i Florida.

Og man havde mistanke om, at der foregik forsøg på et "forhindre efterforskningen".

Det var en del af begrundelsen for, at FBI-agenter 8. august fik grønt lys til at ransage den tidligere præsidents bopæl, Mar-a-Lago i Florida.

Det fremgår af det stærkt redigerede grundlag for ransagningskendelsen, som USA's justitsministerium efter afgørelse fra en føderal dommer offentliggjorde i dag.

Ud af de 38 offentliggjorte sider er 21 helt eller delvist overstreget.

Frygtede forsøg på at forhindre efterforskningen

Ifølge det amerikanske justitsministerium skal overstregninger beskytte efterforskningen og FBI-agenternes sikkerhed. Men noget kan læses mellem de mange sorte streger.

- Der er begrundet mistanke om, at der på adressen vil blive fundet beviser, kontrabande (ulovlige genstande, red.) og forbrydelsens frugter, skriver FBI i ansøgningen. De sidstnævnte frugter er et amerikansk retsudtryk, der vel bedst kan oversættes til "tyvekoster".

Flere af af de offentliggjort sider er streget helt ud. Det er sket for at beskytte FBI-agenterne og efterforskningen, siger det amerikanske justitsministerium. (Foto: © Jim Bourg, Ritzau Scanpix)

Ransagningen er del af en føderal efterforskning af, om Donald Trump har taget klassificeret materiale med sig, da han forlod præsidentposten i januar sidste år.

FBI mente, at der på ejendommen var beviser på forsøg på at skjule ulovligheder.

- Der er begrundet mistanke om, at der på adressen findes beviser på forsøg på at forhindre efterforskningen, hedder det i begrundelsen.

Ifølge DR's korrespondent i USA, Steffen Kretz, er der tale om en "politisk betændt sag" uden fortilfælde i amerikansk historie.

- Det er første gang, at forbundspolitiet har ransaget en tidligere præsidents hjem. Men det er også første gang, at der er en tidligere præsident, der uretmæssigt har taget kassevis af hemmeligstemplede dokumenter med hjem, siger Steffen Kretz.

14 ud af 15 kasser indeholdt fortrolige dokumenter

Mistanken blev vakt, da man fandt fortrolige dokumenter i 14 ud af de 15 kasser som Trump-staben sendte fra Mar-a-Lago til USA's nationale arkiver.

Blandt andet fandt man 92 dokumenter, der var stemplet "hemmeligt" og 25 dokumenter, stemplet "top hemmeligt".

Donald Trump har forsvaret sig med, at han i forvejen samarbejdede med myndighederne om opbevaring og udlevering af dokumenterne, og at ransagningen var unødvendig og politisk motiveret.

- Jeg gjorde intet forkert. Vi blev dybest set angrebet. Vi blev udsat for indbrud, siger han i dag ifølge CNN i et interview på podcasten "The Great America Show."

- De kom med mange, mange FBI-agenter - lige før midtvejsvalget, og når jeg havde de bedste meningsmålinger nogensinde, siger han.

Kretz: Kan føre til en sag

Han har bedt en føderal domstol om at blokere for, at FBI kan gennemgå de dokumenter, der blev beslaglagt ved ransagningen. Han mener, at en særlig embedsmand skal udpeges til at føre tilsyn med gennemgangen.

Han vil også have de ejendele, der ikke er omfattet af ransagningskendelsen, leveret tilbage.

Ifølge DR's korrespondent i USA kan sagen volde den tidligere præsiden alvorlige problemer.

- Skulle der være beviser for, at han har spændt ben for, at myndighederne skulle få fat i de her dokumenter, som han altså ikke retmæssigt har haft lov til at tage ud af Det Hvide Hus, så kan det føre til en sag mod ham, siger Steffen Kretz.