FBI frigiver hemmeligholdte dokumenter om 9/11 efter 20 års ventetid: 'Der er ingen rygende pistol'

Dokumenterne afdækker FBI's efterforskning af forbindelsen mellem terrorangrebet og Saudi-Arabiens regering - men indeholder ingen nye beviser.

Efterladte omfavner hinanden ved 9/11-mindesmærket i New York i går på 20-året for angrebet på World Trade Center. (Foto: Mike Segar © Ritzau Scanpix)

Det har taget 20 år - men her til morgen skete det.

FBI frigav for første gang hidtil hemmeligholdte dokumenter, der afdækker de amerikanske myndigheders undersøgelse af Saudi-Arabiens rolle i angrebet på World Trade Center og Pentagon den 11. september 2001.

Men selvom de efterladte til ofrene har ventet i årevis på håndfaste beviser mod den saudiske regering, så er de ingen steder at finde i det 16 sider lange dokument fra FBI.

- Der er ingen rygende pistol, siger Niels Bjerre Poulsen, lektor i amerikanske studier ved Syddansk Universitet, om dokumentets indhold.

I løbet de næste seks måneder vil FBI frigive de resterende dokumenter, der redegør for FBI's efterforskning af forbindelsen mellem den saudiske regering og al-Qaedas angreb på USA i 2001. Saudi-Arabien har gentagne gange afvist anklagerne som "falske og ondsindede".

Du kan læse hele dokumentet her

Både Saudi-Arabien og de efterladte har presset på

Offentliggørelsen kommer en uge efter, at den amerikanske præsident, Joe Biden, bad FBI om at offentliggøre de hemmelige efterforskningsdokumenter.

De hemmeligstemplede dokumenter har skabt debat i USA i de seneste 20 år, og offentliggørelsen var et af Bidens valgløfter.

Faktisk har både de efterladte og Saudi-Arabien ønsket dokumenterne offentliggjort, fortæller Niels Bjerre Poulsen.

- Saudi-Arabien, som afviser enhver involvering i angrebet, har sagt, at de har ikke noget imod at at få de her dokumenter offentliggjort, fordi det kan mane nogle konspirationsteorier i jorden, siger han og fortsætter:

- På den anden side har vi tusinder af efterladte familiemedlemmer, som har sagsøgt Saudi-Arabien, og som håber på, at de kan finde en eller rygende pistol i den erstatningssag, de har anlagt.

Presset på Joe Biden er vokset i den seneste uge, hvor de efterladte til ofrene blandt andet har meldt ud, at de ikke ønskede at se præsidenten til gårsdagens mindeceremoni i New York - med mindre han inden da havde offentliggjort de hemmeligstemplede dokumenter.

Offentliggørelsen kom få timer efter, at ceremonien - hvor præsidenten deltog - blev afsluttet.

Bin Laden og de 15 flykaprere

Mistanken mod Saudi-Arabien skyldes blandt andet, at 15 ud af de 19 flykaprere fra den militante islamistiske bevægelse al-Qaeda, der udførte angrebet, var af saudisk oprindelse. Også al-Qaedas daværende leder, Osama bin Laden, tilhørte en højtstående saudisk familie, og hans organisation modtog angiveligt penge fra velstående saudiarabere i 1990'erne.

Det har ført til spekulationer om, hvorvidt der var nogen officiel involvering i angrebet, blandt andet i form af økonomisk og logistisk støtte til al-Qaeda og flykaprerne - og om de efterfølgende amerikanske regeringer har mørklagt efterforskningen for at dække over Saudi-Arabien, som er blandt USA's allierede.

En af dem, der mener det, er Terry Strada, som mistede sin mand i terrorangrebet. Han befandt sig i det nordlige tårn, da flyene ramte, og nåede ikke ud, inden de styrtede til jorden.

- Alle regeringer siden den 11. september har beskyttet det saudiske kongedømme på bekostning af det amerikanske folks og de pårørendes interesser, siger Strada, som er med i gruppen "9/11-familier for Retfærdighed mod terrorgrupper".

- Vi mener og tror på, at der må have været etableret et støttenetværk forud for angrebet, siger hun til DR Nyheder.

Terry Strada mistede sin mand i terrorangrebet på New York for 20 år siden. (Foto: Jacob Albert Lorenzen © DR Nyheder)

Hvem hjalp dem?

Det 16 sider lange dokument indeholder oplysninger fra et interview med en unavngiven kilde, der fortæller om kontakt mellem flere saudiske statsborgere og to af flykaprerne.

Ifølge dokumentet ankom de to til USA under dække af at være studerende i 2000.

Her fik de ved ankomsten blandt andet hjælp til at finde et sted at bo af en anden saudisk person, der også officielt var studerende, men som ifølge vidner var en hyppig besøgende på det saudiske konsulat i Los Angeles. Derudover hjalp en konservativ imam i Los Angeles, som havde "ekstremistiske overbevisninger", de to terrorister.

Det er netop nogle af de spørgsmål, som de efterladte håber at finde svar på i dokumenterne, fortæller også Niels Bjerre Poulsen.

- Det har i årevis været diskuteret, at der måtte have været et eller andet støttenetværk for de flykaprere, som kom til USA. Det vides jo, at mange af dem overhovedet ikke talte engelsk. Hvem hjalp dem, hvem gav dem økonomisk støtte, hvem sørgede for, at de kunne få flytræning, det er den slags spørgsmål, der er blevet rejst.

- Og det store spørgsmål har så selvfølgelig været, om der var en forbindelse mellem nogle af de personer, der hjalp flykaprerne, direkte til Riyadh, siger han og fortsætter:

- Altså, om der var personer i den saudiske regering, som havde direkte viden om de her forestående angreb og som også hjalp flykaprerne. Det er noget af det, som de efterladte i deres erstatningssag håber at finde klare beviser for, siger han.

Advokat: Beviser for en plan

Ifølge Jim Kreindler, som er advokat for de efterladtes familier, "understøtter konklusionerne i denne FBI-undersøgelse, de argumenter, vi har rejst i sagen om den saudiske regerings ansvar for angrebene den 11. september".

Det siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

- Dette dokument, sammen med de offentlige beviser, der er blevet indsamlet indtil videre, viser en plan for, hvordan al-Qaeda har opereret i USA med aktiv og fuldt vidende støtte fra den saudiske regering.

Ifølge advokaten indbefatter disse beviser blandt andet telefonopkald mellem saudiske embedsmænd og medlemmer af al-Qaeda - og efterfølgende "tilfældige møder" med flykaprerne, altimens de fik støtte til at finde boliger og flyveundervisning.

Den saudiske ambassade fastholder ifølge BBC, at hverken dette eller kommende dokumenter fra FBI vil indeholde oplysninger, der beviser nogen form for forbindelse mellem regeringen og flykaprerne.

De 19 terrorister kaprede fire fly den 11. september. To af dem fløj ind i World Trade Centers to tårne i New York, et ramte USA's forsvarsministeriums hovedkvarter, Pentagon, i Virginia, og et styrtede ned, da passagerer overmandede flykaprerne. Det havde angiveligt kurs mod USA's regeringsbygning i Washington D.C. (Foto: SETH MCALLISTER © AFP or licensors)

Stadig ingen rygende pistol

Allerede i 2004 konkluderede den dengang særligt nedsatte 9/11-kommission, at der ingen beviser var for, at den saudiske regering som helhed eller enkelte saudiske embedsmænd har ydet støtte til angrebet, selvom kommissionen ikke ville afvise, at velgørenhedsorganisationer med saudiske forbindelser kan have kanaliseret penge til al-Qaeda.

Ifølge Terry Strada fra "9/11-familier for Retfærdighed mod terrorgrupper" fik kommissionen ikke tilstrækkelig mulighed for at undersøge forbindelse.

- Kommissionen fik ikke tid og ressourcer nok til at undersøge saudierne til bunds. Det er helt indlysende, siger hun.

Hun er trods alt taknemlig for, at Biden og hans regering har valgt at begynde offentliggørelsen af dokumenterne.

- Endelig har vi fået en regering, der siger, at man ikke kan bruge undskyldninger, som ikke lever op til kriterierne, siger Terry Strada.

- Vi har altid bare villet have sandheden frem.

Facebook
Twitter