FBI-fyring og ambassadørmøde - justitsminister Sessions i vidneskranken

OVERBLIK Bliv klogere på, hvorfor den amerikanske justitsminister senere i aften skal grilles i Senatets efterretningsudvalg

Den amerikanske justitsminister, Jeff Sessions (t.h.) sammen med præsident Donald Trump (t.v.) (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

I dag skal den amerikanske justitsminister, Jeff Sessions, svare for sig i sagen om Ruslands forbindelse til Trumps præsidentkampagne.

Det sker, når han i aften skal vidne foran Senatets særlige efterretningsudvalg i en åben høring.

Justitsministeren skal formentlig svare på spørgsmål om både hans relation til den russiske ambassadør i USA, sin inhabilitet i Rusland-undersøgelsen, men også om hans rolle i fyringen af FBI-chef James Comey i sidste måned.

Det er første gang, at Sessions indtager vidneskranken i Senatet, siden han blev indsat i januar.

Der er mere end én Rusland-undersøgelse i gang netop nu. Få overblikket over dem alle her.

Tidslinje: Sessions og Rusland

 • 28. februar 2016: Jeff Sessions støtter som den første republikanske senator Donald Trump som præsidentkandidat.

 • 3. marts 2016: Trump annoncerer, at Sessions skal lede hans nationale sikkerhedsudvalg.

 • 18. juli 2016: Sessions mødes med en række udenlandske diplomater, heriblandt den russiske ambassadør, Sergeij Kislijak.

 • 8. september 2016: Sessions og to af hans seniormedarbejdere mødes igen med Kislijak på Sessions' kontor i Senatet.

 • 10. januar 2017: Sessions afviser under sin godkendelseshøring i Senatet, at have kommunikeret med russerne.

 • 17. januar 2017: Sessions afviser igen at have været i kontakt med "nogen som helst dele af den russiske regering vedrørende valget i 2016, hverken før eller efter valgdagen".

 • 8. februar 2017: Sessions bliver bekræftet af Senatet som USA's justitsminister.

 • 1. marts 2017: Sessions afviser endnu engang at have diskuteret præsidentkampagnen med russiske embedsmænd.

 • 2. marts: Sessions trækker sig fra undersøgelsen af Ruslands involvering i den amerikanske præsidentkampagne. Han afviser samtidig, at hans møder med den russiske ambassadør omhandlede præsidentkampagnen.

 • 11. maj: James Comey bliver fyret som leder af FBI af Donald Trump. Der spekuleres i Sessions' rolle i FBI-chefens fyring.

 • Kilde: New York Times

Udløst af Comeys vidneudsagn

Sessions' vidneudsagn er udløst af sidste uges høring i Senatet af den tidligere FBI-chef James Comey.

Høringen omhandlede blandt andet Comeys fyring, hans relation til præsidenten og hans stab, de møder han havde haft med præsidenten, samt Comeys egen håndtering af Rusland-undersøgelsen, som han ledte indtil sin fyring.

Men også Jeff Sessions var et emne under høringen.

Som justitsminister var Sessions oprindeligt ansvarlig for Rusland-undersøgelsen - men han trak sig i marts, da det kom frem, at han havde holdt to møder med den russiske ambassadør i USA, Sergeij Kislijak.

Sessions havde tidligere afvist anklager om forbindelser til Rusland og nægtede at have mødtes med medlemmer af den russiske regering på noget tidspunkt "hverken før eller efter valgdagen".

Han krøb siden til korset, men fastholder, at samtalerne ikke omhandlede Trumps præsidentkampagne, og at der kun var tale om to møder.

Og her vender vi tilbage til den forhenværende FBI-chefs høring.

Under sit vidneudsagn uge antydede Comey nemlig, at Sessions måske har afholdt flere møder med Sergeij Kislijak, end han tidligere har givet udtryk for.

Ifølge Comey var FBI i hvert fald bekendt med en "problematisk" grund til, at Sessions ikke burde føre tilsyn med Rusland-undersøgelsen.

James Comey i vidneskranken foran Senatet i sidste uge. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

I det rette forum

Det forventes, at Sessions vil give Comey svar på tiltale i aften under sin høring, som efter justitsministerens eget ønske vil være åben for offentligheden.

"Set i lyset af hr. Comeys vidneudsagn ved Senatets efterretningskomité er det afgørende, at jeg får muligheden for at adressere disse påstande i det rette forum", lød det fra Sessions i sin begrundelse for at vidne foran efterretningsudvalget.

Sessions vil formentlig også skulle give svar på, præcis hvilken rolle han spillede i fyringen af Comey - igen på grund af Comeys vidneudsagn om hændelsen.

- Hvis, som præsidenten siger, jeg blev fyret på grund af Rusland-undersøgelsen, hvorfor var justitsministeren så involveret i den kæde, spurgte den tidligere FBI-chef under sin høring.

Ifølge justitsministeriet trak Sessions sig fra undersøgelsen, fordi han selv spillede en stor rolle i Trumps kampagne, og fyringen af Comey fandt sted udelukkende på grund af "bekymringer over hans lederskab" og ikke på grund af selve undersøgelsen. Det skriver New York Times.

Rusland, Comey og Kislijak

Blandt demokrater er håbet, at Sessions for åben skærm redegør til fulde for de kritiske spørgsmål, der måtte komme op omkring undersøgelsen, Comeys fyring og Ruslands rolle i den amerikanske valgkamp.

- Senatet og det amerikanske folk har krav på at vide, præcis hvilken involvering han har haft med Rusland-efterforskningen, før han trak sig fra den, hvilke sikkerhedsforanstaltninger, der er sat i værk for afværge hans indblanding, og hvorfor han følte det nødvendigt at anbefale fyringen af FBI-chef James Comey, da han stod i spidsen for undersøgelsen, siger lederen af Demokraterne i Senatet, senator Charles E. Schumer til Washington Post.

Jeff Sessions er ikke den eneste, som forventes at skulle stå skoleret for Senatets efterretningsudvalg i den kommende tid.

Også Trumps svigersøn og særlige rådgiver, Jared Kushner, og Robert Mueller, tidligere FBI-chef og nuværende særligt udpeget leder af Rusland-undersøgelsen, skal vidne for udvalget.

Høringen i Senatets efterretningsudvalg forventes at begynde klokken 20.30 dansk tid, og du kan følge live med i høringen her på dr.dk.

Facebook
Twitter