FBI har fået hundredvis af tip om autocamper-eksplosion: Mistænkeligt køretøj blev genkendt på Google Maps

Hjem i Nashville-forstad ransaget og 63-årig mand angiveligt i forbundspolitiets søgelys.

Flere tv-hold var samlet foran adressen i Antioch i Nashville, hvor FBI og lokale politiafdelinger har ransaget en ejendom. (Foto: Harrison McClary © Scanpix)

Over et døgn efter den voldsomme eksplosion, der raserede flere bygninger i den historiske Second Avenue i midten af Nashville, står det amerikanske forbundspoliti stadig uden en formodet gerningsperson og motiv.

Ifølge amerikanske medier har FBI dog modtaget flere end 500 henvendelser i sagen og rettet særlig opmærksomhed mod en adresse i Nashville-området Antioch, hvor en autocamper svarende til den sprængte har befundet sig.

- Vores efterforskere vender hver en sten for at sikre sig, at vi kender så mange detaljer som muligt for at kunne svare på spørgsmålet om, hvem der er ansvarlig for det her, men også for at forstå, hvorfor de gjorde det, siger specialagent Douglas Korneski fra FBI-kontoret i Memphis ifølge The New York Times.

Sammen med lokale politiafdelinger evakuerede FBI lørdag de nærmeste naboer til ejendommen på Baker Road i Antioch, hvor der ifølge Google Maps var en lignende autocamper parkeret, da fotovognen kom forbi i marts og maj 2019.

  • Politbetjente og FBI-agenter ransagede lørdag en ejendom i Antioch - et nabolag omkring 30 kilometer fra det centrale Nashville. (Foto: Harrison McClary © Scanpix)
  • Det er denne bygning på to etager, hvor den 63-årige mand, som forbundspolitiet er interesserede i at afhøre, angiveligt har adresse. (Foto: Harrison McClary © Scanpix)
  • Naboerne fulgte med, da ejendommen blev ransaget. (Foto: Harrison McClary © Scanpix)
  • Der blev angiveligt ikke fundet sprængstoffer på ejendommen. (Foto: Harrison McClary © Scanpix)
  • Ifølge det amerikanske nyhedsbureau AP var der ingen autocamper på ejendommen lørdag eftermiddag lokal tid. (Foto: Harrison McClary © Scanpix)
  • Ifølge FBI kan der være flere personer involveret i bombesprængningen. (Foto: Harrison McClary © Scanpix)
1 / 6

- Den var parkeret der hele tiden, siger Marco Rodriguez, en af de evakuerede beboere, til NewsChannel 5 i Nashville.

FBI har ifølge flere amerikanske medier en 63-årig mand i søgelyset, men det står ikke klart, om han befandt sig i huset, da det sammen med den tilhørende have blev finkæmmet.

Ifølge nyhedsbureauet AP var der ingen autocamper ved ejendommen lørdag eftermiddag lokal tid, ligesom der heller ikke blev fundet sprængstof på grunden.

Alarmcentraler gik ned i tre stater

Efter sprængningen på Second Avenue juledag fandt efterforskerne rester af det, der kan være menneskeligt væv, men det er i skrivende stund ikke bekræftet, om det er tilfældet.

Dermed er det foreløbig kun sikkert, at den voldsomme eksplosion har såret tre personer, der er i stabil tilstand.

Omvendt er der sket stor material skade. Blandt andet på telekommunikationsgiganten AT&T's bygning, som autocamperen var parkeret ved, da den eksploderede.

Bygningen huser en telefoncentral, som brød sammen ved eksplosionen, hvilket blandt andet medførte, at borgerne ikke kun kontakte alarmcentraler på 911 i dele af Tennessee, Kentucky og Alabama.

Ifølge seneste melding fra FBI er det dog for tidligt at sige noget om, hvorvidt angrebet decideret var rettet mod AT&T-centralen.

- Vi ser på ethvert tænkeligt motiv, der kan være omfattet, siger specialagent Douglas Korneski ifølge The New York Times.

Eksplosionen fandt sted i centrum af et historisk område i Nashville, som normalt er stærkt besøgt af turister. Et område, som er fyldt med barer, restauranter og butikker.

Her har Nashvilles borgmester John Cooper indført et midlertidigt udgangsforbud for at give efterforskerne ro til at arbejde.

Over 40 bygninger er i større eller mindre grad påvirket af eksplosionen. Værst ser det ud tættest på eksplosionen, hvor hele facader er revet væk, mens vinduer er blæst ud andre steder.

AT&T oplyser, at genetableringen af telefoncentralen er udfordret af de brandskader, som opstod i forbindelse med eksplosionen.

I en kort periode efter sprængningen blev der desuden indført flyveforbud i området, hvilket betød at flere flyafgange blev aflyst frem til lørdag.

Vågnede op til julegys: 'Alting rystede'

Inden eksplosionen omkring klokken 6.30 om morgenen lokal tid var politiet allerede rykket ud til stedet efter meldinger om skudaffyringer.

Og her fik omstændigheder ved det parkerede køretøj politiet til at tilkalde bomberyddere.

Beboere i området omkring Second Avenue fortæller, at de blev vækket om morgenen af en tilsyneladende automatisk kvindestemme, der advarede om, at autocamperen ville eksplodere 15 minutter efter.

Politiet i Nashville har delt disse overvågningsbilleder af autocamperen som den så ud før eksplosionen. (Foto: METROPOLITAN NASHVILLE POLICE DE © Scanpix)

- Den startede med at afspille den her besked. 'Evakuer nu. Dette køretøj har en en bombe og vil eksplodere. Evakuer nu', fortæller Betsy Williams til The New York Times.

Iklædt nattøj og med katten under armen flygtede familien i deres bil, hvorfra de senere så eksplosionen.

- Jeg har aldrig set noget lignende. Alting rystede.

Et andet øjenvidne, Lily Hansen, der sad på sin sofa få gader væk, da eksplosionen fandt sted, husker ligeledes den voldsomme situation.

- Det ligende noget fra en gyserfilm. Jeg kan bare ikke få billedet ud af mit hoved, siger hun.

Buck McCoy, der bor mindre end én blok fra sprængningsstedet fortæller til The New York Times, at hans hjem er ødelagt.

- Den (eksplosionen, red.) rev bare hele bygningen fra hinanden. Der er ikke en eneste del af bygningen, der ikke er blevet rystet.

Politibetjente hyldes for heltedåd

På et pressemøde lørdag hyldede statsanklager i Nashville Donald Q. Cochran de betjente, der sørgede for at få borgerne væk fra området.

Navnlig seks politibetjente, der risikerede liv og lemmer for at sikre området omkring autocamperen.

- Jeg er ret sikker på, at deres indsats er en del af forklaringen på, at de menneskelige omkostninger blev begrænset ved denne hadefulde gerning.

- Disse betjente tænkte ikke på sig selv. De tænkte på borgerne i Nashville, lød det fra Cochran ifølge The New York Times.

Sådan så der ud dagen efter bombesprængningen på Second Avenue i Nashville. (Foto: Harrison McClary © Scanpix)

Ifølge borgmester John Cooper havde angrebet til formål at sprede kaos og frygt i den fredfyldte højtid.

Han kalder det dog samtidig for heldigt, at det netop skete i julen.

- På en hvilken som helst anden morgen kunne dette have været en meget værre historie, helt sikkert.

Tennessees guvernør, Bill Lee, har anmodet den siddende præsident, Donald Trump, om at erklære området for katastroferamt.

I givet fald vil det pålægge de føderale myndigheder at hjælpe med genopbygningen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter