FBI havde Orlando-terrorist i kikkerten

Kort før terrorangrebet havde Omar Mateen ringet til politiet og svoret troskab til Islamisk Stat, oplyser FBI.

Omar Mateen havde flere gange tidligere været i FBI's søgelys. (Foto: handout © Scanpix)

Det var den 29-årige Omar Mateen, som stod bag nattens dødelige terrorangreb i Orlando, og de amerikanske myndigheder havde tidligere haft ham i søgelyset.

Det kom frem, da det amerikanske forbundspoliti, FBI, tidligere på aftenen holdt pressemøde.

Ifølge Reuters blev forbundspolitiet opmærksom på Omar Mateen i 2013, efter at han var kommet med provokerende udtalelser til sine kollegaer og havde indikeret, at han muligvis havde forbindelser til terrorister.

FBI interviewede ham efterfølgende to gange, hans kriminelle baggrund blev ligeledes tjekket, og han blev samtidig overvåget.

Sagen blev dog lukket, da politiet ikke kunne få bekræftet, at Omar Mateen var farlig.

Købte to våben i ugens løb

Året efter, i 2014, endte han dog endnu engang i FBI's søgelys, efter politiet havde fundet ud af, at han muligvis havde haft forbindelser til en amerikansk selvmordsbomber, der sprængte sig selv i luften i Syrien.

FBI undersøgte sagen og interviewede Omar Mateen igen.

- Vi konkluderede, at forbindelsen var minimal, og den ikke var en trussel på det tidspunkt, sagde agent Ron Hopper fra FBI under pressemødet.

FBI bekræftede også, at Omar Mateen havde ringet til politiet kort før angrebet, og her svor han troskab til Islamisk Stat.

Under pressemødet deltog også en repræsentant fra Bureauet for Alkohol, Tobak, Våben og Sprængstoffer under det amerikanske justitsministerium.

Repræsentanten bekræftede, at Omar Mateen i den seneste uge på lovlig vis havde købt to våben.