Fem år efter fly-tragedie lyder klar opfordring til Rusland: Stop benægtelser, løgne og bedrag

Både efterladte til ofrene for MH17-tragedien og EU beder Rusland om at anerkende ansvar for nedskydningen.

Sorgen er ikke lige så frisk, men dog stadig lige så dyb.

Fem år er der gået siden en række familier fik den besked, alle frygter: Deres kære var blevet revet fra dem.

Der var sat brutalt punktum for deres liv, da passagerflyet fra Malaysia Airways MH17 på vejen fra Amsterdam til Kuala Lumpur blev skudt ned over det østlige Ukraine.

- Den pludselige og voldelige død, vores kære fik, gennemstrømmer vores liv. Vi er ikke de samme mennesker længere, står der blandt andet i brevet.

Femårs-dagen for tragedien er blevet markeret ved forskellige mindehøjtideligheder, blandt andet i den hollandske by Hilwersum, hvor der blev holdt et minuts stilhed.

Og selvom det hollandskledede efterforskningshold (JIT) stadig er i fuld gang med at opklare, hvad der skete, og hvem der står bag tragedien, har de efterladte i dag rettet skarpt fokus mod Rusland.

I et åbent brev trykt i det uafhængige russiske medie Novaja Gazeta, lyder en direkte opfordring til den russiske regering om at påtage sig ansvaret.

- Den pludselige og voldelige død, vores kære fik, gennemstrømer vores liv. Vi er nogle andre mennesker i dag, står der blandt andet i brevet, der er gengivet både på engelsk og russisk.

Familierne fremsætter i brevet tre krav til den russiske regering:

- Et fuldbyrdet samarbejde med efterforskningsholdet, som det er blevet lovet jævnfør en resolution i FN's Sikkerhedsråd (hvoraf det fremgår, at alle stater samarbejder for at fastlæge ansvaret for ulykken) men som foreløbig er fejlet - At regeringen tager del af ansvaret for nedskydningen af MH17 - Stop de uvederhæftige benægtelser, løgne og bedrag

I brevet understreges det, at man først sent blev klar over, at der er foregået en statskontrolleret indsats fra russisk side for at sprede falske påstande og forklaringer om, hvad der skete med MH17.

- Den russiske regering har gjort, hvad den kunne for at skjule sandheden eller endnu værre fremført den ide, at der slet ikke findes nogen egentlig sandhed.

Brevet er underskrevet af i alt ti familier, der taler på vegne af 16 af ofrene for tragedien, der kostede i alt 298 personer livet.

Opråb fra EU

Brevet kan minde lidt om et ekko af den udtalelse, EU's udenrigschef i går sendte ud, hvor der også lyder en klar opfordring til Rusland om at bidrage til den efterforskning, og hvor der samtidig bliver udtrykt tillid til den forestående retssag mod de fire mænd, der er tiltalt i sagen.

For en måned siden meddelte den hollandske statsanklager, at tre russere og en ukrainer er tiltalt for at have taget del i transporten og anvendelsen af det missilsystem, der menes at være blevet brugt ved nedskydningen af MH17. Retssagen mod de fire mænd forventes at begynde i 2020, og der er udstedt en international arrestordre på dem.

Samtidig meddelte viceleder i den ukrainske sikkerhedstjeneste SBU, der også bidrager til den fælles efterforskningsenhed JIT, Vitalij Majakov, at en anden af de mænd, der har været involveret i transporten af Buk-missilsystemet, nu er identificeret, anholdt og tilbageholdt i Ukraine.

Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian, mener SBU, at 150 personer har taget del i at transportere missilsystemet frem og tilbage mellem Rusland og Donbas i den østlige del af Ukraine.

Rusland har gentagne gange nægtet al kendskab til flystyrtet og har i stedet udpeget blandt andet Ukraine og det amerikanske efterretningsvæsen som dem, der stod bag.

Samtidig nægter Rusland at udlevere personer til retsforfølgelse.

Facebook
Twitter