Fem år efter MH17-nedskydning: Fire personer kræves retsforfulgt

Et hollandskledet efterforskningshold navngiver fire personer for at stå bag flystyrtet tilbage i juli 2014, der kostede 298 livet.

Efterforskere fra fem forskellige lande har siden 2014 undersøgt, hvad der skete med passagerflyet MH17. (Foto: Robin van Lonkhuijsen © Scanpix)

Det er godt 13 måneder siden, at Holland og Australien udpegede Rusland som ansvarlig for, at passagerflyet MH17 fra Malaysia Airlines blev skudt ned over Ukraine i 2014.

I dag har det hollandskledede efterforskningshold (JIT), der har stået for efterforskningen af flystyrtet, så identificeret de første fire mistænkte i sagen.

Der er tale om tre russiske mænd, hvoraf den ene, Igor Girkin, er en tidligere officer i den russiske sikkerhedstjeneste, FSB.

Sergej Dubinskij og Oleg Pulatov har været ansat i den militære efterretningstjeneste GRU, mens den fjerde mand ved navn Leonid Volodymyrovitj Khartjenko ikke har en militærbaggrund, men ledede en enhed i Donetsk-regionen i 2014.

Der er udstedt internationale arrestordrer på alle fire mænd, der vil blive tiltalt af den hollandske anklagemyndighed for at været skyld i flystyrtet og dermed dræbt de 298 personer ombord, oplyser JIT, som tidligere i dag har briefet de pårørende til ofrene for flykatastrofen.

Retssagen er sat til den 9. marts 2020 - også selvom de tiltalte mænd ikke vil være til stede.

I Rusland har man dog stået fast på, at man ikke vil udlevere nogen personer til retsforfølgelse, forklarer DR's Ukraine- og Ruslandskorrespondent, Matilde Kimer.

- Retssagen handler formentlig om, at man ønsker at få retfærdighed og sikre en form for retsfølelse for de pårørende og ikke mindst at få identificeret præcist, hvem der står bag nedskydningen af MH17, siger hun og uddyber:

- Men et endeligt punktum bliver formentlig først sat den dag, nogen indrømmer at have været involveret, men indtil videre nægter Rusland og separatisterne jo at have taget del i nedskydningen.

Der findes ingen officiel udleveringsaftale mellem Holland og Rusland, men på pressemødet oplyste JIT, at man har anmodet Rusland om juridisk assistance i forhold til at få lokaliseret de mistænkte.

Det internationale efterforskningshold har tidligere identificeret omkring 100 personer, der menes at have været involveret i MH17-nedskydningen, men tallet er siden blevet nedjusteret - dog uden at navngive nogle af personerne.

Flere personer navngivet

Tidligere i dag fremlagde det internationale undersøgende medie Bellingcat deres rapport, hvori de identificerer adskillige højtstående medlemmer af den ukrainske separatistbevægelse, som de mener, har været involveret i fragten af missilsystemet.

I alt 12 personer bliver identificeret og samtidig beskrives det i detaljer, hvem der har gjort hvad og været i kontakt med hvem hvornår: Grundlæggende er det et fundament for et anklageskrift, lyder det fra Matilde Kimer:

- Sådan et diagram, som Bellingcat her leverer gør det jo meget konkret, hvem der bærer ansvaret for hvad, når det er så detaljeret, siger hun og fortsætter:

- Ud af de 12 personer er ti af dem stadig i live, så der er mulighed for at retsforfølge dem, men flere af dem bor allerede i Rusland, siger korrespondenten.

Flere personer identificeret

Bellingcat har ligesom det officielle efterforskningshold de seneste fem år arbejdet med blandt andet at kortlægge missilsystemets rute og forsøgt at identificere, hvem der stod bag nedskydningen af passagerflyet i sommeren 2014.

Mediet har blandt andet brugt over et år på at gennemgå sociale medier for at identifcere soldater fra den russiske brigade i undersøgelsen af, hvem der kunne have deltaget i at transportere missilsystemet frem og tilbage over grænsen mellem Rusland og Ukraine.

  • Separatister blev set nær stedet, hvor Malaysia Airlines MH17 styrtede ned i juli 2014. (Foto: maxim Zmeyev © Scanpix)
  • Det er fem år siden, at passagerflyet styrtede ned i det østlige Ukraine. (Foto: maxim Zmeyev © Scanpix)
  • Alle 298 passagerer ombord på MH17 blev dræbt, da flyet styrtede ned i de separatistkontrollerede områder i Ukraine. (Foto: maxim Zmeyev © Scanpix)
1 / 3

Allerede for et år siden kunne Bellingcat fortælle, at en af de ansvarlige, var en officer i det russiske militærs efterretningstjeneste, GRU. Manden skulle ifølge Bellingcat have gjort tjeneste som militærrådgiver i det østlige Ukraine, da flyet blev skudt ned.

Flere gange tidligere har de officielle myndigheder efterfølgende bekræftet oplysningerne fra Bellingcat.

Rusland har gentagne gange nægtet al kendskab til flystyrtet og har i stedet udpeget blandt andet Ukraine og det amerikanske efterretningsvæsen som dem, der stod bag. Samtidig har man nægtet at udlevere nogen personer til retsforfølgelse.

MH17-styrtet skete, efter Moskva i marts 2014 havde annekteret halvøen Krim og støttet separatist-bevægelsen, der har taget kontrol med de østukrainske regioner Dontesk og Luhansk. Krigen har indtil videre kostet mindst 13.000 personer livet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk