Fem år efter oprøret: Ytringsfriheden er under pres i Egypten

Det egyptiske regime slår hårdt ned på både journalister og aktivister - mindst 23 journalister er lige nu fængslet, fortæller ekspert.

Det er fem år siden, at egyptere i Kairo og andre byer gjorde oprør mod præsident Mubarak. Han blev væltet, men en ny præsident holder egypterne i kort snor. (Foto: AMR ABDALLAH DALSH © Scanpix)

For præcis fem år siden startede det Arabiske Forår i Egypten under voldsomme protester på Tahrir-pladsen i landets hovedstad Kairo. Her gik tusindvis af egyptere på gaden i kampen for demokratisering, menneskerettigheder og bedre levevilkår i landet.

Protesten var en af de første af sin slags. Oprøret endte med en egentlig opstand, der kostede flere hundrede demonstranter livet og førte til, at den daværende præsident, Hosni Mubarak, gik af.

Men her et halvt årti efter de første demonstrationer på Tahrirpladsen i Cairo er der imidlertid fortsat problemer med især pressefriheden. Egypten har nemlig den tvivlsomme ære af at være nummer to på listen over de lande i verden, der sidste år satte flest journalister i fængsel.

Fængslingerne sætter sine tydelige spor i Egypten, fortæller Nina Grønlykke Mollerup, der skriver ph.d. om aktivisme og journalistik i Egypten ved Roskilde Universitet.

- Styrets strategi er at kalde alt terrorisme, og når man gør det, så kan man gøre hvad man vil, og se det som legitimt, siger hun.

Egyptens siddende præsident, Abdel Fattah al-Sisi, tog først magten i landet ved et militærkup i 2013 og vandt siden præsidentvalget i 2014. (Foto: AMR ABDALLAH DALSH © Scanpix)

Få kritiske røster tilbage

Stemningen i Egypten har da også været præget af regimets frygt for et nyt oprør. Omkring 5.000 hjem er blevet ransaget indenfor den sidste måned, og mange er blevet arresteret, fortæller Nina Grønlykke Mollerup.

Der er meget, meget få kritiske røster tilbage i medierne.

Nina grønlykke Mollerup

Mindst 23 journalister sidder lige nu fængslet i Egypten. Sidste år var der kun 12, og i 2012 - året efter revolutionen, var der ingen journalister, der sad fængslet.

Det viser en opgørelse fra Den Internationale Komite for Beskyttelse af Journalister.

- Der er meget, meget få kritiske røster tilbage i medierne, og det er også et udtryk for de mange arrestationer, der har fundet sted, fortæller Nina Grønlykke Mollerup.

Fordi de kan

Regimet har ifølge Nina Grønlykke Mollerup taget ved lære af mediernes rolle under oprøret i 2011. Her var der nemlig en relativ åbenhed i medielandskabet, og det havde en indflydelse på begivenhedernes gang. Men regimet slår også ned på ytringsfriheden, bare fordi de kan, fortæller hun.

- De bliver ikke - hverken i Egypten eller internationalt, stoppet i det her.

Når det egyptiske regime i sjældne tilfælde møder kritik, trækker de til gengæld hurtigt i land, fortæller hun.

- Det så vi for nylig, da en undersøgende journalist og menneskerettighedsforkæmper blev arresteret efter at have skrevet en artikel om en militær retssag, hvor nogle militærfolk var blevet anklaget for at ville begå et kup mod Egyptens præsident Sisi.

- Han blev arresteret efter at have skrevet den artikel, og der var et ramasskrig. Selv Ban-ki Moon var ude og kritisere det. Han blev løsladt efter et par dage.

Tusindvis af egyptere gik på gaden i starten af 2011 og fik efter 18 dages protester afsat præsident Hosni Mubarak, som havde siddet på magten i 30 år. (Foto: GORAN TOMASEVIC © Scanpix)

Ingen luft til aktivister

Forholdene for de egyptiske aktivister og organisationer, der er kritiske overfor militærstyret, er også trængte.

- Der er i høj grad blevet lukket ned alle vegne. Aktiviststeder, kunsthaller, bogforlag er blevet ransaget eller lukket ned.

- En repræsentant for sikkerhedsstyrkerne udtalte forleden dag – meget åbent, at man havde taget nogle foranstaltninger for at sikre, at aktivister ikke havde plads til at trække vejret, at man havde lukket deres mødesteder og at man havde arresteret nogle, for at skræmme andre.

På trods af, at meget er lukket ned, og man ikke ser de store demonstrationer, så er der i høj grad stadig en bevægelse, som er blevet forstærket af det oprør, der startede i 2011, fortæller hun.