Fem år efter terrorangreb på Bataclan: 'Jeg vovede at gøre sådan med min hånd for at vise, at jeg ikke var død'

Horisont har mødt overlevende og efterladte fra terrorangrebet på Bataclan for fem år siden.

Det værste angreb i Paris siden 2. Verdenskrig skete en fredag aften for fem år siden, da et stadion, caféer, restauranter og koncertstedet Bataclan blev angrebet samtidigt af syv terrorkommandoer.

Det ramte os alle, for vi kunne selv have siddet på en af de fortovscaféer eller været til rockkoncert den fredag aften. Siden er Frankrig blevet ramt af flere end 20 islamistiske terrorangreb. Senest har et angreb på en skolelærer og tre kirkegængere skabt chok og vrede i Frankrig.

Georges Salines' 28-årige datter, Lola, blev skudt fredag 13. november 2015, da spillestedet Bataclan blev angrebet af tre terrorister med automatvåben.

Men Georges Salines nægter at hade terroristerne. Tværtimod kæmper han aktivt for at forhindre hadet og splittelsen i at udvikle sig i Frankrig. Derfor tager han ud på skoler og gymnasier for at fortælle de unge om sin datter:

- Jeg taler om hende som det fantastiske menneske, hun var. Så de kan sige: "Hey, det er en pige, jeg kunne have været ven med." Det hjælper til at forstå, hvad et terrorangreb er og til at forstå det meningsløse i terroren, siger Georges Salines.

Modsat Lola Salines overlevede Hans Denele angrebet på Bataclan.

- Men en del af mig døde på Bataclan. Det gjorde en del af Paris og Frankrig også, siger Hans Denele.

Han mistede sin milt og hørelsen på sit højre øre.

- Jeg hører ikke så godt, for terroristen på scenen sprængte sit bombebælte, mens jeg lå foran scenen.

Hans Denele blev reddet efter mange timer som gidsel på gulvet i Bataclan:

- På et tidspunkt så jeg en støvle. Jeg tænkte, det måtte være én fra en specialstyrke, og jeg vovede at gøre sådan med min hånd for at vise, at jeg ikke var død, siger Hans Denele og gør et lillebitte tegn med sin højre hånd.

Hans Denele er enig med Lolas far i, at det er vigtigt at bekæmpe hadet:

- At lade sig overvælde af had overfor terroristerne er på en måde at give dem ret og gå ned ad deres vej. Det nægter jeg.

Den 13/11 2015 blev 90 mennesker dræbt af terrorister på spillestedet Bataclan. Det skete under en koncert med bandet 'Eagles of Death Metal'. Billedet er fra den aften. (Foto: IAN LANGSDON)
Den 13/11 2015 blev 90 mennesker dræbt af terrorister på spillestedet Bataclan. Det skete under en koncert med bandet 'Eagles of Death Metal'. Billedet er fra den aften. (Foto: IAN LANGSDON)

Danske Muhammed-tegninger startede det hele

Præsident Emmanuel Macron sætter nu alt ind på at bekæmpe radikal islamisme og de moskéer og parallelsamfund, hvor terroren har grobund. Samtidig understreger Macron, at Frankrig ikke giver køb på sine værdier såsom ytringsfrihed og retten til blasfemi. Det gælder også retten til at tegne og trykke karikaturer, der kan støde, understreger præsidenten.

Det var de danske Muhammed-tegninger, der fyrede op under debatten om ytringsfrihed og karikaturtegninger i Frankrig. Det skete, da satirebladet Charlie Hebdo i 2006 genoptrykte Jyllands-Postens Muhammed-tegninger i solidaritet med de danske tegnere.

- Tegningerne var egentlig ikke så gode, men Charlie Hebdo støttede de danske journalister, fordi de havde fået en fatwa. Det var en meget modig gestus, siger Georges Salines.

Muhammed-tegningerne har været motivet for flere terrorangreb i Frankrig, blandt andet mod Charlie Hebdo og mod skolelæreren Samuel Paty, som blev dræbt, fordi han havde vist tegninger af Muhammed i sin undervisning om ytringsfrihed.

Skrevet bog med terroristens far

Drabet på en skolelærer og på tre mennesker i en kirke i Nice risikerer at puste til splittelsen og hadet i Frankrig, mener Hans Denele:

- Temperaturen stiger. Det, som var umuligt at sige for fem år siden, begynder man at sige - det er skræmmende. Ikke kun i Frankrig, over hele Europa stiger det - sikkert også i Danmark. Det kommer der intet godt ud af. Man bekæmper ikke ild med ild, siger han.

Georges Salines er helt enig. Hans mission efter datterens død er at række hånden ud til forsoning og dialog. Også derfor har han accepteret at møde faren til én af de tre terrorister, der dræbte hans datter.

De to fædre har ovenikøbet skrevet en bog sammen i et forsøg på at forstå det uforståelige:

Lola Salines blev 28 år gammel. Privatfoto.

- Det er vigtigt at diskutere. Det viser vi i bogen. Vi er to modsatrettede poler i det her drama. Vi er vidt forskellige, han er født i Algeriet, jeg i Frankrig, han er muslim, jeg er ikke-troende, men vi fandt ud af, at vi har meget tilfælles.

- Vi er samme generation, har lyttet til det samme musik, læst de samme bøger, set de samme film, haft nærliggende politiske synspunkter. Men først og fremmest er vi mennesker, vi bebor den samme planet, og på en måde er vi begge to ofre for terroren.

Facebook
Twitter