Fem et halvt års fængsel til omstridt IS-prædikant

Fem et halvt års fængsel for IS-støtte til den omstridte prædikant Anjem Choudary. DR fik det sidste interview inden dommen.

Den islamistiske prædikant Anjem Choudary har nu fået sin fængselsdom udmålt ved en domstol i London. (Foto: © GRAFIK: Mads Rafte Hein)

Selv benægtede han til det sidste, men nu er hammeren faldet med fem et halvt års fængsel til den britiske prædikant Anjem Choudary.

Dommer Timothy Holroyde har netop forkyndt dommen i kriminalretten Old Bailey i London.

Den dømte prædikant Anjem Choudary har i flere år haft tætte forbindelser til en lille kreds af yderligtgående islamister i Danmark.

DR mødte ham tidligere på året foran kriminalretten Old Bailey.

Anjem Choudary var tiltalt for at have opfordret sine følgere til at støtte terrororganisationen Islamisk Stat.

Det benægter han hårdnakket, også da DR interviewer ham i et af de sidste interviews inden fængselsdommen.

Forstår dem der vil kæmpe for IS

Trods benægtelserne udtrykker Anjem Choudary forståelse for dem, der vælger at kæmpe for Islamisk Stat:

- Naturligvis er det meget tiltrækkende for folk, der aldrig har levet under sharia (islamisk lov red.), og som nu endelig får muligheden for at rejse til et område, som er domineret af islam. Og hvis du er ung, vil du måske gerne melde dig til deres hær og forsvare dine muslimske brødre. Det er klart.

Smtidig understreger Choudary, at han ikke er direkte involveret i at sende jihadister til Syrien.

- Det er ikke mig, der træner folk til Jihad. Jeg har ikke militærlejre, hvor folk bliver trænet i at anvende kampvogne og Kalashnikov’er. Jeg deltager alene i en politisk og ideologisk kamp, siger Anjem Choudary.

Ledende skikkelse i Europa

Gennem de seneste to årtier har Anjem Choudary været en ledende og markant skikkelse i det islamistiske miljø i Storbritannien og i en lang række europæiske lande, heriblandt Danmark.

I slutningen af juli blev Choudary dømt skyldig i at støtte Islamisk Stat og opfordre muslimer til at tilslutte sig terrororganisationen. I dag blev straffen så udmålt.

- Der er ikke nogen tvivl om, at han er en radikalisator i den helt store liga, som for europæiske salafister har en fuldstændig afgørende betydning og som efterretningstjenesterne har set på med største bekymring, siger Jakob Sheikh, der er journalist på Politiken og som har skrevet bogen ”Danmarks børn i krig” om de danske syrienskrigere.

Har flere gange været i Danmark

Anjem Choudary beskyldes for at stå bag rekrutteringen af flere hundrede unge muslimer, der er rejst til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. Størstedelen fra Storbritannien, men også mange andre europæere skulle have ladet sig inspirere af Anjem Choudary blandt andet en række danske Syrienkrigere.

Den britiske prædikant har flere gange været i Danmark og en række danske salafister har gennem årene besøgt Anjem Choudary i London.

Og så har hans tilhængere rundt om i Europa kunne følge ham på de sociale medier blandt andet via videotaler.

Ifølge den engelske organisation ”Hope Not Hate” har mere end 100 britiske statsborgere, som er blevet dømt i forbindelse med terrorrelaterede forbrydelser i Storbritannien haft kontakt til den organisation som Anjem Choudary står bag.

Det gælder for eksempel to islamister, der ved højlys dag dræbte soldaten Lee Rigby i London i 2013.

Idoliserede prædikanten

Den afdøde danske syrienkriger L. D. tilhørte den gruppe herhjemme, der ifølge Jakob Sheikh har fulgt Anjem Choudary:

- L. D. elskede Choudary. Han idoliserede ham, fortæller Jakob Sheikh.

L. D. tog til Syrien i sommeren 2014. Efter hans død stiftede hans mor foreningen ”Sons and Daughters”, der støtter forældre til syrienkrigere og er kritisk overfor netop folk som Anjem Choudary:

- Min søn, han er blevet hjernevasket. Han er blevet omprogrammeret. Og det handler jo ikke kun om min søn, der er rigtig, rigtig mange unge drenge og unge piger som er blevet skubbet ud i denne her krig, siger L. D.’s mor, Karolina Dam.

Men Anjem Choudary mener ikke, at han har et ansvar over for de unge, der har fulgt ham og er rejst til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat.

Choudary har i det hele taget ikke meget til overs for de efterladtes sorg. Han synes i stedet, at forældrene skal glæde sig over, at deres børn er blevet martyrer:

- Jeg mener ikke, at der er nogen af disse forældre, der har mistet deres sønner. Hvis du tror på, at din søn er rejst til slagmarken for at forsvare muslimer, så dør han som martyr. Så forældrene skal i stedet være lykkelige for, at deres søn er kommet i paradis. Det er noget, de kan være meget stolte af, siger Anjem Choudary til DR.