Fem læger fængsles for organsmugling i Kosovo

Læger i Kosovo købte nyrer af fattige østeuropæere for 15.000 euro forud for illegale transplantationer.

Fem læger er blevet anholdt i en sag om organsmugling i Kosovo. Lægerne blev anholdt, efter en tyrkisk mand kollapsede i Pristinas lufthavn efter at have fået fjernet en nyre. (© Colourbox)

En EU-ledet domstol i Kosovo idømte mandag fem læger fængselsstraffe i op til otte år for ulovlig indsamling af organer og ulovlige transplantationer.

I anklageskriftet hed det, at mindst 30 illegale fjernelse af nyrer og transplantationer blev udført på klinikken i Kosovos hovedstad i 2008.

Politiet ransagede klinikken, efter at en tyrkisk mand kollapsede i Pristinas lufthavn, hvor han ventede på et fly efter at have fået fjernet en nyre.

En nyre for 100.000 euro

Donorerne blev rekrutteret fra fattige øst-og centraleuropæiske lande. De fik løfter om beløb på omkring 15.000 euro (omkring 112.000 kroner) for deres organer, mens modtagerne hver især skulle betale op mod 100.000 euro for transplantationerne.

Modtagerne af nye nyere var hovedsageligt israelere. En fremtrædende speciallæge i nyre- og urinvejssygdomme i Kosovo, Lutfi Dervishi, fik den hårdeste straf på otte års fængsel for at have organiseret kriminalitet og menneskesmugling.

Hans søn Arban Dervishi blev idømt syv år og tre måneders fængsel, mens de øvrige tre anklagede fik fængselsstraffe på mellem et og tre år.

Sundhedsminister frikendt

Domstolen frikendte Kosovos tidligere sundhedsminister Ilir Rrecaj, som under retssagen indrømmede, at han kendte til illegale transplantationer på sundhedsklinikken Medicus i Pristina i 2008, men han nægtede at have dækket over dem.

I anklageskriftet nævnes israeleren Moshe Harel som hovedmanden i et netværk, som rekrutterede donorer og fandt modtagere af dem, mens den tyrkiske læge Yusuf Sonmez skal have foretaget operationer på klinikken. Denne er også sigtet i Tyrkiet i samme sag.

Sagen er blevet ført af Eulex - EUs juridiske mission i Kosovo.

Sammenkædning afvises

Anklagemyndigheden forsøgte at sætte sagen i forbindelse med en rapport fra 2011, hvor Medicus-klinikken blev sat i forbindelse med smugling af organer under krigen i Kosovo. Men dette blev tilbagevist af dommeren.

Anklageren hævdede, at højtstående officerer i den etnisk albanske partisanbevægelse, Kosovos Befrielses Hær, KLA, og deriblandt den siddende premierminister Hashim Thaci, havde været involveret i organiseret kriminalitet og organsmugling under og efter krigen.

Her henviste han til en rapport fra Europarådets udsendte observatør under Kosovokrigen, Johnathan Ratel, som havde skrevet om organer taget fra serbiske krigsfanger.

/ritzau/AFP