Fem lande i fælles erklæring om gift-angreb: 'Fuld tillid til politiets vurdering'

Lederne af fem store lande er enige om, at russisk efterretningstjeneste står bag gift-angreb.

De to russere Alexander Petrov og Ruslan Boshirov fra efterretningstjenesten, GRU, er blevet udpeget som gerningsmændene bag nervegift-angrebet i Salisbury. Det støtter fem lande nu op om. (Foto: © Metropolitan Police, Scanpix)

I en fælles erklæring skriver lederne af Frankrig, Tyskland, USA, Canada og Storbritannien, at de er "vrede over brugen af en kemisk nervegift, kendt som novichok, i Salisbury den 4. marts."

Erklæringen er delt af på den britiske regerings hjemmeside.

Erklæringen opfordrer Rusland til at lægge alt frem om landets nervegiftprogram med novichok, som blev anvendt ved angrebet på en tidligere russisk spion. Landene siger, at de er overbevist om, at russiske GRU-agenter udførte angrebet, og de vil derfor optrappe samarbejdet mod udenlandske agenter.

- Vi har fuld tillid til politiets vurdering, at de to mistænkte var officerer fra den russiske militære efterretningstjeneste, også kendt som GRU, og at denne operation blev godkendt på et højtstående regeringsniveau, står der videre.

DR Nyheders korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen, siger, at den britiske regering og hele det politiske system i Storbritannien er meget tilfredse med den opbakning, der kommer fra de vestlige lande.

- Det er også en meget hård tone briterne her til aften har brugt i FN overfor Rusland, fortæller Kim Bildsøe Lassen og fortsætter:

- Den britiske FN ambassadør Karen Pierce har sagt, at russerne kan forvente at Storbritannien tager det meget alvorligt, når landets sikkerhed er truet. Og at man vil reagere robust, som hun formulerer det. ”Vi vil beskytte vores borgere," sagde hun.

11.000 timers video

De fem lande bag den fælles erklæring opfordrer alle, der måtte have informationer om angrebet, til at dele dem med myndighederne:

- Vi opfordrer alle med information om angrebet i Salisbury den 4. marts samt den yderligere forgiftning i Amesbury til at henvende sig til de britiske myndigheder.

Britisk politi har på baggrund af 11.000 timers video identificeret de to russere, Alexander Petrov og Ruslan Boshirov fra efterretningstjenesten GRU, som gerningsmændene. Myndighederne regner med, at det er dæknavne, og at de to rejste ind i Storbritannien på falske papirer.

De russiske myndigheder har afvist al kendskab til de to mænd.

Én død

Erklæringen kommer dagen efter, at Storbritanniens premierminister, Theresa May, i går sagde, at det var medlemmer af den russiske efterretningstjenste, der stod bag giftangrebet i Salisbury mod eks-spionen, Sergej Skripal.

Storbritannien har hele tiden peget på Rusland som den skyldige part, da Sergej Skripal var tidligere russisk dobbeltagent, der spionerede for England. Han kom til England som led i en udveksling af spioner.

Angrebet kostede en kvinde livet, da hun et par måneder efter angrebet kom i fysisk kontakt med nervegiften, novichok, i den nærliggende by Amesbury.

Opdatering: Artiklen er opdateret med kommentar fra korrespondent Kim Bildsøe Lassen klokken 18:40.