Fem tilbage i kampen om at afløse May - Boris Johnson rykker fra

Kun den tidligere brexit-minister Dominic Raab røg ud efter anden valgrunde.

Boris Johnson forlader sit hjem før dagens afstemning. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)

Til at begynde med var der ti, men nu er der kun fem kandidater tilbage i kampen om at blive leder for De Konservative i Storbritannien og dermed landets næste premierminister efter Theresa May.

I dagens afstemning blandt de konservative parlamentarikere vandt tidligere udenrigsminister Boris Johnson med 126 stemmer - 40 procent af alle stemmer - foran udenrigsminister Jeremy Hunt med 46 stemmer og miljøminister Michael Gove med 41.

Boris Johnson vandt også den første valgrunde stort med 114 stemmer foran Jeremy Hunt og Michael Gove.

Resultatet af anden valgrunde:

  • Boris Johnson: 126

  • Jeremy Hunt: 46

  • Michael Gove: 41

  • Rory Stewart: 37

  • Sajid Javid: 33

  • Dominic Raab: 30 (ude)

Skilles fra en ad gangen

Kravet for at komme videre fra anden valgrunde var at opnå støtte fra mindst 10 procent af de konservative parlamentarikere - det vil sige mindst 33 stemmer.

Kun en enkelt af de tilbageværende kandidater klarede ikke kravet: Den tidligere brexit-minister Dominic Raab.

I de kommende valgrunder nøjes man med at eliminere den kandidat, som får færrest stemmer, indtil der kun er to kandidater tilbage.

De to kandidater skal så ud i en brevafstemning blandt de 160.000 personer, som er medlemmer af De Konservative i Storbritannien.

Johnsons første tv-debat

Boris Johnson var på forhånd favorit til at vinde kampen om lederposten. Hans kandidatur er blevet styrket siden første valgrunde, efter flere af de kandidater, som ikke klarede den første afstemning, har peget på ham.

Brexit-tilhængeren har holdt en relativt lav profil i valgkampen og undlod for eksempel at deltage i en tv-debat efter første valgrunde.

I aften er Boris Johnson dog med, når de fem tilbageværende kandidater skal krydse klinger i en debat på tv-stationen BBC, og mange venter i spænding på at se, hvordan Boris Johnson vil klare sig.

Han er kendt som en kulørt figur, der ofte roder sig ud i kontroversielle fortalelser. Inden dagens afstemning blev han desuden kritiseret af sine modstandere for at give selvmodsigende løfter til de parlamentarikere, som overvejede at stemme på ham.

Hårdt job

Det hårde job som premierminister i Storbritannien - og dermed ansvarlig for brexit - blev ledigt, da Theresa May 7. juni endelig smed håndklædet i ringen og gik af som politisk leder for De Konservative.

May blev fældet efter flere forsøg på at få sin skilsmisseaftale med EU vedtaget i det britiske underhus.

Hun fortsætter på posten som premierminister, indtil der er udpeget en efterfølger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk