Ferie i Europa? Sådan ser restriktionerne ud på de store destinationer

I det sydlige Europa har man i den seneste tid skudt gang i turistsæsonen efter et år med nedlukninger og rejseforbud.

Sydens sol kan være tillokkende efter mange måneder med hjemmearbejde og coronarestriktioner. (© AFP or licensors)

Sommerferien står for døren, og selv om vejret mange steder i landet i disse dage giver mindelser om sydligere himmelstrøg, så håber mange danskere nok fortsat på at holde ferie i udlandet i år.

Her til eftermiddag ændrede Udenrigsministeriet sin rejsevejledning, så blandt andet Kreta og flere franske regioner nu er blevet gule.

Men hvordan ser det egentlig ud med udgangsforbud, karantænekrav og rejseregler i nogle af de populære, europæiske rejsemål lige nu?

Det kan du danne dig et overblik over her.

Frankrig

Sacre Coeur i Paris (Arkivfoto) (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Scanpix Denmark)

I Frankrig har man åbnet dørene for tilrejsende fra lande, der er på Frankrigs ”grønne liste".

Ved indrejse til Frankrig fra EU-lande er der krav om fremvisning af en negativ PCR-test eller kviktest for personer, som er 11 år eller derover. Testen skal være højst 72 timer gammel.

Hvis man er færdigvaccineret og har fast bopæl i et EU-land, er man ikke omfattet af kravet, men tidligst 14 dage efter andet stik.

Den seneste tid har Frankrig lempet på rejsereglerne, men det betyder ikke, at coronatøjlerne er sluppet helt.

Alligevel kan turister i Frankrig nyde godt af af både indendørs- og udendørsservering på cafeer og restauranter, dog med maks seks personer ved hvert bord, ligesom også butikkerne siden midten af maj har været åbne. Også sportsarenaer, museer, monumenter og teatre er åbne igen.

Fra i morgen bliver flere franske regioner gule ifølge de danske rejserestriktioner. Det drejer det sig om regionerne Bretagne, Nouvelle-Aquitaine, Occitanie og Provence-Alpes-Côte d’Azur.

Gæster i Frankrig skal dog ikke sætte næsen op efter at slentre gennem Paris’ gader i sommernatten. Der er nemlig fortsat udgangsforbud i de franske storbyer mellem 23 og 6 om morgenen - forbuddet bliver efter planen ophævet i slutningen af juni.

Det er også stadig påbudt at bære mundbind på indendørs offentlige steder, i offentlig transport og udendørs steder, hvor der er mange mennesker samlet - så som på stadioner.

Italien

Turisterne er vendt tilbage til Venedig. (Foto: YARA NARDI © Ritzau Scanpix)

Også i Italien skal man kunne fremvise en negativ PCR- eller kviktest for at komme ind i landet. Her er kravet, at den højst må være 48 timer gammel. Kravet gælder her alle indrejsende, uanset om de er vaccinerede eller ej.

Hvis man ved ankomsten ikke kan fremvise en negativ test, skal man i 10 dages overvåget karantæne med en afsluttende covid-19-test.

Rejsende skal også melde sig hos de lokale myndigheder, når de ankommer og forud for rejsen have udfyldt et såkaldt "passenger locater form" eller en PLF, som er et dokument med oplysninger om, hvor man kommer til at opholde sig under sit besøg i landet.

Italien er blandt de lande i Europa, der har været hårdest ramt af coronavirusset, og har også været igennem flere strenge nedlukninger siden årsskiftet. Men nu går det fremad.

Italien ranglister sin smitterisiko i fire forskellige zoner, og for hver farvekategori gælder særlige restriktioner. I den hvide zone, som er den laveste risikokategori, gælder først og fremmest krav om mundbind overalt i det offentlige rum, mens der i de gule zoner, den næstbedste kategori, blandt andet er udgangsforbud om natten.

I skrivende stund befinder otte af de italienske regioner sig i den gule kategori, hvor der er udgangsforbud mellem midnat og klokken 5 om morgenen.

De resterende 13 regioner er hvide zoner - altså den bedste kategori.

Overalt i landet har restauranterne åbent for både indendørs og udendørs servering.

Mundbind er også fortsat obligatorisk i det offentlige rum – både ude og inde. Fordi de enkelte regioner selv har styringen med restriktioner, kan der forekomme forskellige restriktioner, alt afhængigt af hvor man befinder sig i Italien.

Spanien

Barcelona kan friste dem, der ønsker både strand- og storbyferie. (Foto: PAU BARRENA © Ritzau Scanpix)

Spanien byder igen rejsende fra en hel række lande, heriblandt EU-lande, velkommen ind uden krav om karantæne.

Tilrejsende skal enten have dokumentation for fuldendt vaccination mindst 14 dage før, dokumentation for tidligere smitte, som er mindst 11 dage og højst 6 måneder gammel, eller en negativ PCR- eller kviktest, der ikke er mere end 48 timer gammel. Kun vacciner, der er godkendt af EMA, EU's medicinalagentur, eller Verdenssundhedsorganisationen WHO, giver adgang til Spanien.

Alle flyrejsende, der ankommer til Spanien, skal samtidig udfylde en formular med kontakt- og sundhedsoplysninger.

I Spanien er der mange steder helt åbent for restaurant- og butiksliv, men restriktionerne varierer kraftigt fra region til region og kan skifte med kort varsel. Derfor anbefaler de spanske myndigheder, at man tjekker situationen, der hvor man skal hen, inden afrejse.

Reglerne for forsamlingsforbud er forskellige fra region til region, og der kan være forsamlingsforbud både i det private og i det offentlige rum visse steder. Der er også forskel fra region til region på, om man kan benytte restauranter, barer, biografer, butikker og seværdigheder.

Generelt for hele Spanien er der krav om mundbind i det offentlige rum og på offentlig transport for alle over seks år. Der er også et forbud mod indtagelse af alkohol og rygning i det offentlige rum, hvis man ikke kan sikre en afstand på to meter til andre personer.

Grækenland

Turister tager billeder foran Akropolis i Athen. (Foto: Aris Messinis © Ritzau Scanpix)

I Grækenland indledte man i midten af maj turistsæsonen, åbnede grænserne for rejsende fra cirka 50 lande og lagde en striks nedlukning bag sig.

Adgang til Grækenland kræver enten en negativ PCR-test, som er højst 72 timer gammel, dokumentation for, at man har været smittet og derfor dannet antistoffer inden for de seneste to til ni måneder, eller at man er færdigvaccineret for mindst 14 dage siden.

Også her er der krav om et udfyldt PLF-dokument 24 timer inden ankomst, og der er også interne rejserestriktioner, som omfatter en række af de græske øer.

Cafeer, barer og restauranter er igen åbne for udendørsservering i hele landet. Et udgangsforbud, der blev indført i november, er stadig i stand, men er for nylig blevet skubbet til 01.30- 05.00 om morgenen, så der også er mulighed for at nyde en kølig drink eller to i den græske sommernat.

Overalt i Grækenland er også seværdighederne genåbnet, ligesom butikslivet også har åbent med en begrænsning på, hvor mange der må opholde sig i hver butik.

Det er stadig påbudt at bære mundbind ud og inde på alle offentlige steder, og for taxakørsel er der en begrænsning på tre passagerer.

Kroatien

Banje-stranden i Dubrovnik, Kroatien, sidste sommer. (Foto: Antonio Bronic © Ritzau Scanpix)

Den 23. maj genåbnede de kroatiske turistdestinationer langs Adriaterhavet, og landet droppede dermed som et af de første europæiske lande sine coronatiltag.

For rejsende fra EU-lande - og dermed Danmark - kræves der en negativ PCR-test, der højst er 72 timer gammel. Er der tale om en kviktest, er kravet 48 timer. Man kan også få adgang med et vaccinationscertifikat eller med bevis for helbredelse for covid-19 (de specifikke regler omkring vacciner og helbredelse kan læses her).

Rundt omkring i Kroatien holder cafeer og restauranter åbent både ude og inde indtil klokken 23, mens natklubberne er lukkede. Salg af alkohol er også forbudt mellem midnat og 6 om morgenen.

Det er stadig påbudt at bruge mundbind indendørs på offentlige steder, som restauranter og museer, medmindre man sidder ned, og på offentlig transport. Påbuddet gælder også udendørs, hvis det ikke er muligt at holde afstand.

Du kan læse meget mere om de europæiske corona-restriktioner på coronasmitte.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk