I oktober sidste år kunne Den Norske Nobelkomite fortælle, at den belarusiske menneskerettighedsforkæmper Ales Bjaljatski var vinder af Nobels fredspris sammen med den russiske gruppe Memorial og den ukrainske organisation Center for Civil Liberties.
Ales Bjaljatski fik dog aldrig mulighed for at blive hyldet andet end på afstand, fordi han sad fængslet i hjemlandet, Belarus.
Det var langt fra første gang, at demokratiforkæmperen gik glip af en stor begivenhed, fordi han sad bag tremmer. For foruden den glippede Nobel-fest, så har Bjaljatski også tilbragt både sin 50-års og 60-års fødselsdag i et belarusisk fængsel.
Nu står han så foran endnu mere tid bag lås og slå. I dag er han nemlig blevet idømt 10 års fængsel.
Ifølge hans menneskerettighedscenter, Vjasna, er han blevet dømt for smugleri og for at finansiere "aktiviteter, der i alvorlig grad forstyrrer den offentlige orden".
Men i virkeligheden handler dommen om at sende et signal til folk, der lægger sig ud med regimet, lyder kritikken.
Politisk motiveret
Dagens dom er blevet mødt af fordømmelse fra flere sider. Herunder fra Berit Reiss-Andersen, leder af den Den Norske Nobelkomite, der kalder sagen "politisk motiveret".
- Denne sag og dommen imod ham er en tragedie for ham personligt. Men den viser også, at regimet i Belarus ikke tolererer ytringsfrihed og opposition, siger hun til nyhedsbureauet Reuters.
Den belarusiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaja, kalder ligeledes dagens dom "rædselsfuld", "skammelig" og hævn for Ales Bjaljatskis forsøg på at hjælpe andre.
Også Therese Maria Rytter, juridisk chef i Dignity, Dansk Institut mod Tortur, og vicepræsident for Europarådets komité for forebyggelse af tortur, ser dommen som værende politisk.
Hun peger på, at Bjaljatski er dømt for at betale bøder for folk, der er dømt for at have forstyrret den offentlige orden samt stå for betaling af advokater, der har forsvaret politiske fanger.
- Det vil sige, at der er tale om forbrydelser, som ikke er forbrydelser i Danmark, og som helt klart er afsagt på baggrund af meget politisk motiverede anklager, siger Therese Maria Rytter.
- Det er desværre ikke en overraskende dom, for det er et regime, der er kendt for at afsige domme af denne karakter, som er dybt politisk motiverede, og det er ikke en dom, som kan stå sin prøve i en retssal i en retsstat, siger hun.
Den Norske Nobelkomite hyldede Ales Bjaljatskі for at vie sit liv til at fremme den demokratiske udvikling i det autokratiske Belarus:
- Det er tydeligvis en dom, som helt klart har til formål at sende et tydeligt signal til befolkningen om, at enhver, som stiller sig op mod regimet eller dokumenterer menneskerettighedskrænkelser, risikerer at blive idømt lange fængselsstraffe.
Hun har gennem sit arbejde i Dignity arbejdet sammen med Vjasna-gruppen siden 2020, hvor der udbrød store protester efter et mildest talt kontroversielt valg i Belarus, hvor Lukasjenkos styre slog hårdt ned på de store folkelige protester.
- Arbejdet, de laver, er, at dokumentere de overgreb, som regimet foretager i forhold til civile, demonstranter og menneskerettighedsforkæmpere, fortæller hun om Vjasna.
Valget i 2020 var omgærdet af utallige beskyldninger om valgsvindel, og forud for valget blev oppositionens ledere smidt i fængsel.
Du kan læse mere om Alexander Lukasjenko, der er blevet kaldt 'Europas sidste diktator' i dette portræt fra 2020.