Filippinerne beslaglægger nordkoreansk skib

Beslaglæggelsen er den første håndhævelse af nye FN-sanktioner mod Nordkorea.

Det nordkoreanske skib "Jin Teng" skal undersøges af FN-inspektører. (Foto: ROBERT GONZAGA © Scanpix)

Et stort nordkoreansk fragtskib bliver lige nu holdt tilbage i en havn nordøst for den filippinske hovedstad Manila.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Nye FN-sanktioner mod Nordkorea fordrer nemlig blandt andet, at al gods, som fragtes ind og ud af Nordkorea, skal inspiceres.

- Verdenssamfundet er bekymret for Nordkoreas atomvåbensprogram, og som et medlem af FN vil Filippinerne gøre sit for, at sanktionerne bliver håndhævet, sagde den filippinske præsidentens talsmand Manolo Quezon til pressen efter beslaglæggelsen.

Skibet får ikke lov at forlade havnen, og mandskabet vil blive sendt hjem til Nordkorea, forklarede Manolo Quezon endvidere.

Skibet er allerede blevet undersøgt af den lokale kystvagt for våben og venter nu på at blive undersøgt af FN-inspektører.

  • Fakta

  • De nye sanktioner mod Nordkorea blev vedtaget efter Nordkoreas atomprøvesprængning den 6. januar, som blev fordømt verden over.

  • Sprængningen resulterede i, at det japanske militær blev sat i alarmberedskab, og at Sydkorea indkaldte til et krisemøde i FN's Sikkerhedsråd.

  • Som svar på de FN-sanktioner, der efterfølgende blev vedtaget, affyrede Nordkorea seks kortrækkende missiler, som landede i Det Japanske Hav.

  • I samme ombæring beordrede den nordkoreanske leder Kim Jong-Un landets atomarsenal sat klar som forebyggende foranstaltning.

  • Sanktionerne indbefatter også, at 16 nordkoreanere og 12 nordkoreanske virksomheder er blevet blacklistet og dermed har rejseforbud.