Filippinerne siger ’Baaaaaaaaa bye’ til 1.500 ton canadisk affald

Canada har efter mange år indvilget i at tage imod det ulovlige skrald, der var sendt til Filippinerne.

En diplomatisk skraldekrise mellem Filippinerne og Canada har i seks år ulmet mellem de to lande, men nu får den formentlig skrevet et afsluttende kapitel.

Den asiatiske nation har gjort alvor af sin trussel om at sende 1.500 ton ulovligt affald tilbage til Canada, skriver The Guardian.

Affaldet, der har stået i containere i filippinsk havn siden 2013 og 2014, er blevet lastet på et skib, der nu har indledt 20 dages sejlads med kurs mod Canada.

Skibet fik en jublende afskedssalut med fra udenrigsminister Teodoro Locsin på Twitter.

- Baaaaaaaaa bye, som vi siger, lød hans tweet, der var akkompagneret af et billede af containerskibet på vej væk.

Canada har endelig accepteret

Tvisten mellem de to lande er taget til i den senere tid, fordi canadierne i mange år ignorerede det filippinske krav om at tage affaldet tilbage.

Det ankom til landet betegnet som genbrugsplastik, men det viste sig at være elektrisk affald og rådnende husholdningsaffald.

Efter mange års stilhed og forsøg på at ignorere problemet har den canadiske regering tilsyneladende taget ansvaret for miseren på sig, og man er forberedt på at modtage affaldet, lyder det nu.

- Vi er forpligtede over for Filippinerne, og vi samarbejder tæt sammen, sagde Canadas miljøminister, Catherine McKenna, ifølge Reuters i går.

Filippinske toldere inspicerer containerne med skrald, der nu er sendt tilbage til Canada. (Foto: handout © Scanpix)

Fra filippinsk side har man ytret kravet om at sende affaldet tilbage ved flere lejligheder siden 2014, men uden at det har affødt en reaktion.

Det fik den filippinske præsident, Rodrigo Duterte, til at blande sig, og han truede med at slæbe affaldet til Nordamerika og hælde det ud i canadisk farvand.

Vil ikke behandles som skrald

Efterfølgende hjemkaldte han sine diplomater fra Canada i protest, fordi en deadline sat til den 15. maj blev overskredet.

Canada tilbød til sidst selv at hente affaldet inden udgangen af juni, men det var ikke godt nok for den filippinske regering, der insisterede på selv at arrangere udskibningen af affaldet og få det afsted hurtigst muligt.

- Filippinerne er en uafhængig, suveræn nation, der ikke skal behandles som skrald af udenlandske nationer, lød det fra en af præsidentens talsmænd.

Også Malaysia har kritiseret vestlige og rigere asiatiske landes praksis med at sende affald, der ikke kan genbruges, til fattigere lande i Sydøstasien, og har svoret at ville sende mere end 3.000 ton tilbage til lande som Belgien, Tyskland, Spanien og USA.

Malaysia blev sidste år verdens primære destination for plastikaffald, efter at Kina sagde nej til at importere mere.

Som konsekvens af sagen har Canada ændret reglerne, så eksportfirmaer fremover skal søge om tilladelse, hvis der er tale om affald, som enten Canada eller modtagerlandet anser for at være farligt, skriver det canadiske medie ctv.com.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk