Filippinerne truer med at hælde tonsvis af affald ud over canadiske kyster og strande

Husholdningsaffald og brugte voksenbleer blev fejlagtigt sendt til øriget til genbrug.

Affaldsskænderiet har blandt andet medført en demonstration foran den canadiske ambassade i Filippinerne. (Foto: MARK R. CRISTINO © Scanpix)

Canada skal omgående hente tonsvis af affald fra Filippinerne.

Sker det ikke, vil det sydøstasiatiske ørige påtage sig selv at sejle skraldet til Canada - eller i hvert fald til farvandet ud for kysten.

Det vil ske, hvis Canada ikke har sørget for at, indholdet af over 100 containere er afskibet inden 15. maj - om en uge.

De blev i 2013 og 2014 sendt til Filippinerne som genbrugsplastik.

Men da de ankom til Filippinerne for 5-6 år siden, viste de sig at indeholde store mængder husholdningsaffald, plastikposer og blandt andet brugte voksenbleer.

- Hvis de ikke kan forstå det, vil vi sejle dem afsted og kaste dem mod Canadas kyster og strande, siger en talsmand for præsident Rodrigo Duterte ifølge New York Times.

Truer med at erklære krig

De seneste fem-seks år er nogle af containerne blevet opbevaret på den lokale havn, imens indholdet af andre er hældt på en losseplads.

I 2016 blev det canadiske selskab, som skibede affaldet afsted, dømt til at sejle det tilbage til Canada, men det er ikke sket.

Sagen fik i april præsident Duterte til at true med at erklære krig mod Canada. Han lovede i samme omgang, at han ville sørge for at skraldet kom hjem.

- Forbered en stor modtagelseskomite. Spis det, hvis I ønsker, sagde han.

Den canadiske regering siger at den arbejder på at løse affaldsproblemet i samarbejde med Filippinerne. Der pågår dog stadig forhandlinger om hvordan og hvem der skal betale.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter