Filippinerne vælger hårdtslående politiker til præsident

Lad os give ham en chance, siger modstander om kommende præsident, der har støttet drab på kriminelle.

Kontroversiel kandidat vinder filippinsk præsidentvalg. Lad os give ham en chance, siger præsidentmodstander om borgmester, der har støttet drab på kriminelle. (Foto: © Erik De Castro, Scanpix)

Rodrigo Duterte, den hårdtslående filippinske præsidentkandidat, siger, at han vil "acceptere folkets mandat", efter at optællingen viser, at han bliver landets nye præsident.

- Det er med ydmyghed, ekstrem ydmyghed, at jeg accepterer dette folkets mandat, siger han fra byen Davao, hvor han har været borgmester det meste af tiden de seneste to årtier.

Optællingen viser, at han har vundet en klar sejr ved mandagens præsidentvalg. Det bliver også erkendt af Dutertes modkandidat Grace Poe.

Poe, der er en populær senator, og som tidligere i valgkampen førte i meningsmålinger, har kun fået lidt over en femtedel af stemmerne.

- Jeg giver mig, jeg respekterer resultatet. Duterte har et mandat. Lad os give ham en chance, siger Grace Poe på et pressemøde.

Duterte er en populær, men også omstridt borgmester i den sydlige by Davao.

Han er på grund af en række kontroversielle udtalelser blevet sammenlignet med den amerikanske milliardær og præsidentkandidat Donald Trump. Duterte har blandt andet støttet en hårdhændet fremfærd mod narkobander og kriminelle, herunder drab.

En valgorganisation, PPCRV, der har fulgt valget tæt, oplyser, at Duterte har fået 13,2 millioner stemmer og langt over fem millioner flere stemmer end Poe og en tredje kandidat - Manuel Roxas. Kandidaten med flest stemmer bliver præsident.

/Ritzau