Filippinsk præsident dræbte selv kriminelle som borgmester

Filippinernes præsident indrømmer, at han personligt har dræbt mistænkte kriminelle, da han var borgmester.

Rodrigo Duterte, præsident i Filippinerne, har igen vakt opsigt ved at indrømme, at han i sin borgmestertid personligt har dræbt mistænkte kriminelle. (Foto: SAMRANG PRING © Scanpix)

Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, siger, at han personligt har dræbt mistænkte kriminelle, da han var borgmester i byen Davao.

Han siger til nyhedsbureauet AFP, at han gjorde det for at vise politiet i byen, hvordan det skulle gøres.

Dutertes opsigtsvækkende udtalelser faldt under en tale til forretningsfolk, hvor han blandt andet talte om sin kontroversielle kamp mod narkokriminalitet i landet. En kamp der har kostet flere tusinde mennesker livet, siden Duterte blev præsident 30. juni.

Efter at have kommenteret politiets drab på mistænkte under den nuværende indsats mod narkokriminalitet i landet, sagde Duterte, at han praktiserede samme tilgang, da han var borgmester i Davao.

- I Davao plejede jeg at gøre det selv. Bare for at vise gutterne (politiet, red.), hvis jeg kan gøre det, hvorfor kan I så ikke, siger Duterte i sin tale.

- Jeg kørte rundt på en motorcykel i Davao, og jeg patruljerede gaderne, mens jeg ledte efter ballade. Jeg ledte i virkeligheden efter konfrontationer, så jeg kunne dræbe, tilføjer Duterte.

Han er blevet beskyldt for at have etableret dødspatruljer i Davao, da han var borgmester. Han har vedholdende afvist både at have kendskab og være involveret i dødspatruljerne.

/ritzau/