Film om næsehår får kinesere til at tænke på miljøet

En miljøorganisation har succes med at bruge humor om næsehår mod forurening i Kina.

I Kina forsøger en miljøorganisationen at bruge humor til at få folk til at interessere sig for forurening. En ny film om næsehår deles flittigt på internettet og skal give folk et godt grin og få dem til at tænke sig om.

I filmen har alle de medvirkende en lang hårpragt ud af næsen. Legende børn, folk i metroen, ja selv en enkel hund.

De er forureningens overlevende, siger fortælleren. For dem er det lange næsehår et nødvendigt filter, som man har lært at holde af, og som man ligefrem har udviklet mode omkring.

Hvis du ikke ændrer forureningen, vil den ændre dig, er filmens budskab.

En øjenåbner

Det er organisationen Wild Aid, der har lavet filmen. Og på organisationens hjemmeside skriver de, at filmen skal være en øjenåbner, der skal få almindelige mennesker til at handle.

Baggrunden for filmen er Kinas voldsomme forureningsproblemer.

Ifølge en ny undersøgelse, som Greenpeace netop har udgivet, ligger 366 byer i Kina - eller 100 procent af de undersøgte byer - over den grænse, som verdenssundhedsorganisationen WHO har sat for luftforurening.

Bange for at råbe op

Det er således ikke mærkeligt at 90 procent af alle adspurgte kinesere i en undersøgelse foretaget af Wild Aid siger, at luftforurening bekymrer dem.

Talsmanden for organisationen havde ikke lyst til at møde DR til et interview om baggrunden for filmen. Tidspunktet er nemlig sensitivt.

I morgen starter optakten til den årlige folkekongres i Beijing, og dermed er det et dårligt tidspunkt at råbe alt for højt op om ting, som regeringen kan opfatte som kritik.