Finanskrise har ramt sorte amerikanere hårdt

Den amerikanske version af finanskrisen er især gået ud over landets sorte befolkning. Mange frygter, at de er sat så langt tilbage at de vil tage årtider at indhente.

Sorte i USA med betænkelige miner. Den økonomiske krise har ramt dem hårdt. (Foto: Chip Somodevilla © Scanpix)

Den amerikanske version af finanskrisen er især gået ud over landets sorte befolkning. Nu frygter mange, at de er sat så langt tilbage, at det vil tage årtier at indhente.

Fra underklasse til middelklasse

I USA bestemmes en persons kreditværdighed af et tal på tre cifre - kaldet credit score.

Tallet er afgørende for, om du kan få lov til at låne penge til en bil, betale en uddannelse eller købe et hus. Jo højere tallet er, jo højere er din kreditværdighed.

Igennem den seneste generation har USA's sorte befokning oplevet en støt stigende kreditværdighed, der har fået mange sorte familier til at bevæge sig fra underklassen til middelklassen.

Sorte havde højrisiko-lån

Men så kom finanskrisen, og pludselig stod det smerteligt klart, at mange sortes sociale opstigen byggede på et uholdbart grundlag.

Sorte familier var nemlig overrepræsenteret i den gruppe, som havde finansieret huskøb med et af de såkaldte subprime-lån - de højrisiko lån, som var den udløsende faktor i den globale finanskrise.

Da subprime-boblen brast kunne mange sorte familier ikke længere betale deres regninger, og det har fået familiernes credit score til at rasle ned.

Avisen The Washington Post har samlet en masse eksempler på sorte amerikanere, som for få år siden blev godkendt til at købe deres første hus. Nu kan de samme personer ikke engang få et kreditkort eller et billån.

Økonomisk raceadskillelse

De svære tider får samtidig mange sorte unge til at udskyde deres uddannelse, så nu slår interesseorganisationer, akademikere og offentlige myndigheder alarm.

Raceadskillelse er ved at blive genindført i USA, siger en af de sortes organisationer. Den har nu privatøkonomi som førsteprioritet i kampen for sortes rettigheder i USA.

En undersøgelse fra sidste år viser, at sortes formuer er skrumpet med 53 procent under den økonomiske krise. Og antallet af sorte, som ejer deres eget hus, ligger på det laveste niveau i 16 år.

Facebook
Twitter