Finsk statsminister opfordres til narkotest efter festvideo

Sanna Marin afviser, at hun skulle have noget at skjule, og er skuffet over, at videoen er blevet delt.

Flere videoer af den finske statsminister Sanna Marin i festligt lag, er blevet delt mod hendes vilje. (© Fra social medier)

Opdateret klokken 15.45 med oplysningen om, at Sanna Marin nu har taget en narkotekst.

Hvor meget må en statsleder egentlig opføre sig som alle andre mennesker?

Det spørgsmål debatteres lige nu heftigt i Finland, efter den finske statsminister Sanna Marin er endt i et politisk stormvejr på grund af en video af hende og nogle venner, der fester og danser. En video, der mod hendes vilje er blevet delt med offentligheden.

Det har rejst en debat om Sanna Marins festvaner og ført til beskyldninger om, at hun hellere vil bruge sin tid til fester og festivaler end på at lede landet.

På videoen kan man ifølge finske medier høre en eller flere personer, der siger noget, der kan tolkes som en reference til kokain, og det har fået medlem af det finske Centerpartiet Mikko Kärnä, der ellers støtter regeringen, til at opfordre Sanna Marin til at fremvise en negativ narkotest.

Sanna Marin opfordres til at tage en narkotest, men lige meget om hun selv har taget kokain, så er det et problem for hende, hvis hun har været til en fest, hvor der blev taget stoffer, siger europakorrespondent Anna Gaarslev.

Men Sanna Marin selv afviser, at hun har taget narkotika til festen.

- Jeg har danset, sunget, fejret og gjort lovlige ting, siger Sanna Marin torsdag.

Til det finske medie Iltalehti siger hun, at hun ikke afviser at tage en narkotest, som hun bliver opfordret til.

- Jeg har ikke noget at skjule. Jeg har ikke brugt stoffer, så det er ikke noget problem at tage en stoftest, men jeg synes også, det er ret specielt, at sådan noget er påkrævet. Jeg så ikke noget bevis for, at der blev brugt noget nogen steder, siger Sanna Marin.

Hun udtrykker samtidig skuffelse over, at optagelserne fra en privat fest er blevet delt.

Har tidligere fået kritik for alt andet end politikken

Den nu 36-årige Sanna Marin har, lige fra hun tiltrådte posten som finsk statsminister, trukket overskrifter. Hun er blandt andet blevet hyldet for dengang at være verdens yngste statsleder og for at have en noget mere afslappet stil, end den man finder hos flere andre statsledere verden over.

- Hun er en moderne kvinde, og hun er med til at omdefinere, hvordan en regeringschef ser ud. I kraft af den hun er, og det hun gør, så er hun med til at modernisere begrebet regeringschef, siger Anna Gaarslev, der er DR Nyheders Europakorrespondent.

Blandt andet Sanna Marins festival-outfit denne sommer er blevet hyldet for at bryde med opfattelsen af, at en statsleder altid går i skjorte og slips.

Den finske statsminister har dog også tidligere været midtpunkt for en del kontroverser.

I 2020 blev Sanna Marin angrebet for at vise for meget kavalergang på et foto, mens hun sidste år måtte undskylde for at feste på en natklub i stedet for at gå i isolation, efter hun havde været i kontakt med person, der var ramt af covid-19.

Kontroverser er der også omkring den delte video, forklarer Anna Gaarslev.

- Det her er en belastning for hende lige nu. Især fordi det endnu ikke er helt klart, hvad der er blevet indtaget til den fest udover alkohol.

- Men finnerne har som udgangspunkt ikke noget problem med, at hun går til fester, festivaler og lever et liv, der svarer til hendes aldersgruppe. Men denne her skal hun lige have lagt ned på en pæn måde, siger Anna Gaarslev.

Professor: Kan ødelægge vælgernes tiltro

Helene Helboe Pedersen er professor på Institut for statskundskab på Aarhus Universitet, hvor hun har forsket i politikeres imagepleje. Der er to parametre, der særligt kan blive ramt, når politikere mister kontrollen over deres eget image, som det er sket med videoerne af Sanna Marin.

- Hvis billedet ikke flugter med den måde, som hun ellers fremstiller sig på, så vil hun miste autenticitet. Og det er en meget vigtig kapital for en politiker.

- Hvis vælgerne læser ind i hendes fremtoning på videoen, at hun ikke er kompetent, så kan sådan en video simpelthen ødelægge vælgernes tiltro til, at hun gør sit job ordentligt, forklarer Helene Helboe Pedersen.

Derudover kan Sanna Marin være i en ekstra udsat position på grund af sin alder, mener Helene Helboe Pedersen.

Tommy Ahlers var hurtig til at omfavne sit bare maveskin i bedste sendetid.

- Nogle studier viser, at kvinder er særligt sårbare overfor ting, der kan stille spørgsmålstegn ved deres kompetencer. Så det, at hun er en ung kvinde gør, at det kan skade hende endnu mere, siger Helene Helboe Pedersen.

Kan ende som en fordel for Marin

Rigtig mange steder hyldes Sanna Marin dog for, at hun insisterer på at feste og leve, som rigtig mange andre 36-årige gør det.

Og lige præcis på grund af hendes image som utilknappet og festlig statsleder kan videoen også ende med at styrke hendes autenticitet, mener Helene Helboe Pedersen.

- Hvis det lækkede billede af hende flugter med det billede, som hun selv fremstiller af sig selv, så vil det kunne styrke hendes autenticitet, og faktisk være en fordel for hende.

- Et godt eksempel har vi faktisk herhjemme, fra da Tommy Ahlers' (tidligere uddannelses- og forskningsminister, red.) skjorte gabte på live-tv. Det fik han virkelig vendt til noget, der styrkede hans brand og fik ham til at virke endnu mere autentisk, siger Helene Helboe Pedersen.

Korrespondent: Finnerne undrer sig over timingen

Præcis hvordan optagelserne af Sanna Marin i festligt lag har fundet vej til offentligheden er endnu uklart. Men ifølge Anna Gaarslev bider flere finner mærke i timingen.

- Vi ved ikke, hvem der har lækket videoen, men timingen er tankevækkende. Finland er på vej ind i NATO og har netop besluttet at drastisk skære ned på antallet af visa til russere. I den situation offentliggøres en belastende video af landets statsminister.

- De to ting behøver ikke at have noget med hinanden at gøre, men timingen vækker opsigt - også i Finland, lyder det fra europakorrespondenten.

Opdateret: På et pressemøde fredag eftermiddag har den finske statsminister, Sanna Marin, oplyst, at hun nu har taget en narkotest.

- Jeg har taget en narkotest i dag, hvis resultater vil foreligge om cirka en uge, siger hun.