Firbenede mennesker opdaget i Tyrkiet

Forskere har opdaget fem søskende i det sydlige Tyrkiet, der kun kan gå på alle fire. Måske kan de være en vigtig brik i forskningen i menneskehedens udvikling

Den tyrkiske familie går på alle fire langs en strand i en optagelse til et BBC-dokumentarprogram. (Foto: BBC © Scanpix)

Forskere har opdaget fem søskende i det sydlige Tyrkiet, der kun kan gå på alle fire. Måske kan de være en vigtig brik i forskningen i menneskehedens udvikling

Forskere mener, at de fem søskende, som kun kan bevæge sig naturligt på alle fire, kan give ny viden om, hvordan mennesket udviklede sig fra firbenede til opretgående skabninger.

Vindue til fortiden

Nicholas Humphrey, evolutionspsykolog ved London School of Economics, siger til den britiske avis The Times, at opdagelsen åbner "et ekstraordinært vindue til fortiden".

- Jeg tror ikke, at de i deres gener var skabt til at være firbenede, men deres særegne, genetiske sammensætning giver dem muligheden for at være det, siger han.

- Det er fysisk muligt, hvilket ingen ville have troet i lyset af det moderne menneskelige skelet, siger Humphrey.

Dokumentarudsendelse

Den tyrkiske søskendeflok, der er genstand for en ny dokumentarudsendelse, som britiske BBC sender 17. marts, lider af en genetisk abnormitet, der muligvis forhindrer dem i at gå oprejst.

I stedet bruger de deres håndflader som hæle, mens fingrene peger op fra jorden.

BBC siger, at dokumentarudsendelsen har skabt en intens videnskabelig debat og rejser en gennemgribende diskussion om det at være menneske.

Humphrey, som deltager i udsendelsen, mener, at den pågældende gangart kan være en adfærd nedarvet fra mennesker mere end tre millioner år tilbage i tiden.

Alle er retarderede

I den tyrkiske familier har to af søstrene og en bror aldrig bevæget sig på andet end alle fire, mens en anden bror og søster til tider går på to ben.

Alle fem er mentalt retarderede og har talebesvær som følge af en form for underudvikling af hjernen, der kendes som cerebellar ataxia.

Imidlertid siger Humphrey til The Times, at deres adfærd delvist kan skyldes, at forældrene accepterede børnenes særegne adfærd fra en tidlig alder.

De fem søskende er mellem 18 og 34 år gamle og bor i det sydlige Tyrkiet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk